Nieuws/Financieel
431180
Financieel

’Dip biedt kansen voor beleggers’

Aandelenbeleggers hebben een matige week achter de rug, vooral door de terugval van de dollarkoers en de olieprijzen. ,,Nieuwe impulsen moeten nu vooral van de kwartaalcijfers van bedrijven komen”, zo benadrukt vermogensstrateeg Joop van de Groep (Antaurus).

De fraaie opgaande beweging van de AEX sinds 11 februari kwam eind vorige week teneinde. ,,De zwakker wordende dollar hakt erin, vooral bij internationaal opererende bedrijven. De daling van de olieprijzen drukte eveneens de stemming. Bovendien kwamen er sombere economische berichten uit Azië”, zo geeft Van de Groep als verklaring.

Het Amerikaanse banenrapport kreeg vrijdag ook geen bijster goede ontvangst. Het aantal banen buiten de landbouwsector groeide in maart met een sterker dan voorziene 215.000. Daar stond een stijging van het werkloosheidspercentage van 4,9% tot 5,0% tegenover.

De vermogensstrateeg constateert dat de wereldwijde economische groei gematigd blijft. ,,Dit blijkt onder meer uit recente inkoopmanagersindices. Voor een recessie ben ik niet bevreesd, maar het zou mooi zijn als nieuwe macrocijfers meevallen.”

De financiële markten moeten volgens hem gedragen worden door de reële economie en niet door de centrale banken. ,,Wat centrale banken doen, is toch een beetje gekunsteld. Zelf denk ik wel dat de Fed de Amerikaanse rente pas gaat verhogen na signalen dat de economie aantrekt. Juni is dan waarschijnlijk te vroeg.”

Van de Groep kijkt ook uit naar het bedrijfscijferseizoen, dat over anderhalve week van start gaat. ,,Niet alleen de kwartaalcijfers zijn belangrijk, maar vooral wat de bedrijven zeggen voor het rest van het jaar.”

De vermogensstrateeg meent dat beleggers zich niet gek moeten laten maken door de stevige koersverliezen in de afgelopen paar dagen en ziet hierin zelfs een kans om aandelenposities uit te breiden. ,,Met een gemiddelde koers-winstverhouding van 14 zijn aandelen in de AEX niet duur. Het dividend is bovendien vele malen hoger dan de rentes op de obligatiemarkten. Onder meer Akzo Nobel, ASML en Unilever vind ik aantrekkelijk.”