Nieuws/Financieel
432034
Financieel

Michiel Mol uit top ruimtereisbedrijf

AMSTERDAM - De Nederlander Michiel Mol stopt als bestuurslid bij ruimtereisbedrijf XCOR Aerospace. De ondernemer blijft als grootste aandeelhouder wel actief betrokken bij de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

XCOR wil binnenkort beginnen met het aanbieden van commerciële vluchten naar de ruimte. De onderneming is zich nu aan het omvormen van een 'bedrijf van uitvinders' naar een 'goed georganiseerde' ruimtevaartorganisatie. Naast Mol treden nog twee bestuurders terug. Zij maken plaats voor meer ervaren krachten in de ruimtevaartsector.

Zakenman Mol is vooral bekend van softwarebedrijf Lost Boys en het Nederlands Formule 1-team van Spyker. Hij had ook een eigen ruimtevaartbedrijf: SXC. Dat verkocht hij in 2014 aan de Amerikaanse raketbouwer XCOR. De ondernemingen werkten al langer met elkaar samen.

Het was eigenlijk de bedoeling dat XCOR al eerder met zijn toeristische ruimtereizen zou starten. De huidige planning is dat eind dit jaar begonnen wordt met de testfase. Dan zouden volgend jaar de eerste particulieren de ruimte in kunnen. Voor de ruimtereizen zijn al meer dan driehonderd kaartjes verkocht.