Nieuws/Financieel
432104
Financieel

Producenten industrie positiever

DEN HAAG (AFN) - Het vertrouwen van de industriële ondernemers is in maart toegenomen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

De indicator van het producentenvertrouwen ging van 3,1 in februari naar 3,9 in maart. Dat komt doordat ondernemers positiever zijn over de toekomstige productie. Daarentegen waren ze minder positief over hun orderportefeuille. Het oordeel over de voorraden gereed product veranderde nauwelijks.

Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand, aldus het statistiekbureau. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie zijn het meest positief, vooral over hun orderportefeuille. Zij worden gevolgd door de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie. Ondernemers in de transportmiddelenindustrie zijn het minst positief.

Het vertrouwen van de industriële producenten ligt nog steeds ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat op 0,5 staat. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde met 9,4 en ruim een jaar later de laagste waarde op min 23,5.