Nieuws/Financieel
432210
Financieel

Yellen voorzichtiger over rente

De kans op een spoedige nieuwe renteverhoging in de Verenigde Staten is eerder afgenomen dan toegenomen, zo bleek dinsdag uit een toespraak van Federal Reserve-voorzitter Janet Yellen in de Economische Club van New York.

„Vooral de ontwikkelingen in het buitenland brengen met zich mee dat een iets voorzichtiger pad voor de rente gekozen moet worden dan in december was voorzien”, zei de topvrouw van het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

Yellen refereerde aan de renteverhoging van afgelopen december, de eerste in bijna tien jaar. Toen werden door de Fed vier renteverhogingen in 2016 in het vooruitzicht gesteld. Daarvan is er echter nog geen afgekondigd; dit tot tevredenheid van aandeelhouders op de Amerikaanse beurzen.

Als lichtpuntje wees Yellen op de Amerikaanse basisinflatie van 1,7% op jaarbasis in februari, die zij „iets boven verwachting” noemde. „Het is echter te vroeg om te zeggen of deze recente stijgende tendens van de inflatie duurzaam is", voegde zij daar aan toe.

Yellen constateerde dat de economische cijfers voor de Verenigde Staten tot nog toe in 2016 een gemengd beeld laten zien. In antwoord op een vraag na haar toespraak, zei Yellen dat het „belangrijkste verschil” sinds december in de prognose van de Federal Reserve, een neerwaartse bijstelling was van de raming van de wereldwijde economische groei.