Nieuws/Financieel
432216
Financieel

'Hogere opening voor AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs opent woensdag naar verwachting hoger. Ook de andere beurzen in Europa beginnen de handelsdag waarschijnlijk met winsten, in navolging van de hogere koersen op Wall Street. Daar gingen de koersen omhoog, omdat beleggers positief reageerden op een toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen waaruit viel op te maken dat de Amerikaanse centrale bank behoedzaam blijft in zijn rentebeleid.

,,De winsten zullen echter bescheiden blijven, in afwachting van de opening in New York'', aldus marktanalist Ron van der Does van IG Nederland. ,,Uiteindelijk kijkt de markt toch uit naar het officiële banenrapport uit de VS aanstaande vrijdag'', voegde hij toe.

Op macro-economisch niveau wordt gelet op het banencijfer van loonstrookverwerker ADP. De cijfers van ADP lopen vooruit op het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert. Daarin worden ook de ontwikkelingen in de publieke sector meegenomen. Verder komt uit de eurozone het consumentenvertrouwen van maart en vanuit Duitsland inflatiecijfers over februari in de middag.

Strategie

De bedrijfsagenda is nagenoeg leeg. Wel kan het aandeel van het beursgenoteerde recyclingbedrijf Inverko in beweging komen. De onderneming kondigde aan haar strategie te heroverwegen, omdat het niet genoeg kan voorzien in de groei van het werkkapitaal. Ook voldoen de operationele resultaten niet aan de vorig jaar uitgesproken verwachtingen.

Nedap weet eveneens de aandacht op zich gericht. Het bedrijf heeft de omzet in de eerste maanden van het jaar met ongeveer 3 procent zien groeien ten opzichte van een jaar eerder, zo gaf het dinsdag nabeurs aan. Concrete cijfers, en een prognose voor de rest van het jaar, werden niet gegeven.

Advies

ASML en Aegon reageren mogelijk op advieswijzigingen. Zo verlaagde Rabobank het beleggingsoordeel voor de chipmachinefabrikant naar houden van kopen. Aegon kreeg dezelfde afwaardering bij het Amerikaanse Jefferies. Het advies voor Lucas Bols ging omlaag bij effectenhuis Kempen.

De AEX eindigde dinsdag 0,7 procent hoger op 440,37 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 663,18 punten. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt en Parijs kregen er respectievelijk 0,4 procent en 0,9 procent bij. De beurs in Londen sloot nagenoeg onveranderd.

De olieprijzen gingen voorbeurs wat omhoog, na de flinke daling van een dag eerder. Brentolie was met 38,61 dollar per vat 0,8 procent duurder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 39,38 dollar. De euro was 1,1310 dollar waard, tegen 1,1196 dollar bij het scheiden van de Europese markt dinsdag.