Nieuws/Financieel
432234
Financieel

Sterkere afname prijzen industrie

DEN HAAG (AFN) - De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in februari 7,1 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De afname is groter dan in de drie voorgaande maanden. In januari waren de prijzen nog 4,1 procent lager dan een jaar eerder. Het statistiekbureau wees specifiek naar de olieprijs. Die is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. Producten van de aardolie-industrie waren in februari bijna 38 procent goedkoper dan vorig jaar. In januari was de prijsafname ruim 25 procent. ,,Het prijsverloop in deze sector is sterk gecorreleerd met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsontwikkeling in de industrie uit op min 2,6 procent'', aldus het CBS.

Ook producten van de chemische, de (basis)metaal en de voedingsmiddelenindustrie waren goedkoper dan een jaar eerder. Daarentegen waren producten van de kunststof- en rubberindustrie, en de machine-industrie duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs van auto-industrie bleef nagenoeg gelijk.

Bezien van maand op maand daalden de afzetprijzen van de industrie. In februari waren producten van de industrie ruim 1 procent goedkoper dan in januari. De daling op de binnenlandse en buitenlandse markt was hetzelfde, beide ruim 1 procent.