Nieuws/Financieel
432516
Financieel

Bedrijfswinsten zetten beurzen China hoger

Gedreven door stijgende bedrijfsresultaten, boekten enkele Chinese beurzen maandag voor de tweede handelsdag op rij winsten.

Analisten zien daarmee nieuwe signalen van stabilisering van de op een na grootste economie ter wereld. Zondag meldde het land gunstiger cijfers.

De Shanghai Composite won maandag opnieuw 0,5%. De beurs van Hongkong was vanwege de feestdagen gesloten. In Japan won de Nikkei 0,8%

Yuan helpt

De resultaten werden geholpen door de verzwakte yuan, die inmiddels naar een drieweeks laagtepunt is gezakt tegenover de dollar. De Amerikaanse munt nam in waarde toe.

De behoefte om de rente door de centrale bank van China verder te laten dalen is hiermee afgenomen.

Omslag zet door

Ook de richting van de groei binnen China is volgens analisten goed. De resultaten komen nu vaker uit grotere verkopen van consumentenproducten.

De Chinese overheid wil een omslag van een op industrie gedreven samenleving naar een economie die meer drijft op diensten en consumentenproducten.

De mijnbouw en andere grondstoffenbedrijven zagen hun winsten in januari en februari nog wel sterk teruglopen.

Toename winsten

Nettowinsten van bedrijven doorbraken volgens cijfers over januari met gemiddeld 4,8% toename tot ruim €107 miljard de verliesreeks van zeven maanden, zo meldde het Nationale Bureau voor Statistiek zondag.

In december zakte de winst nog met 4,7%. Dat was de zevende maand van winstdaling op rij.

Het zogeheten Beige Book van China toonde echter nog dat de investeringen in China afnemen en dat de banengroei is afgezwakt naar een vierjaars dieptepunt.