Nieuws/Financieel
432590
Financieel

Oliereuzen bouwen voorraden af

Amsterdam - De grootste oliebedrijven bouwen hun voorraden snel af. De olie verdwijnt in een hoger tempo uit de tanks en olietankers dan dat zij wordt aangevuld.

Analisten zien die beweging als een teken van meer evenwicht in de oliesector na stevige prijsdalingen tegenover de enorme voorraden van afgelopen jaren.

Stevige daling

De grootste zeven oliereuzen vervingen over heel 2015 rond 75% van hun voorraden, aldus een overzicht van de Wall Street Journal. Dat is de grootste daling van dominante oliebedrijven in tien jaar tijd.

Daar tegenover staan cijfers van de Amerikaanse overheid waaruit blijkt dat de voorraden van afgelopen week drie keer zo snel groeien als was verwacht.

Geen behoefte

Brentolie noteerde maandag 1,1% hoger tot ruim $40,80 per vat van 159 liter. Amerikaanse olie won 0,9% aan waarde tot $38,90.

Er is bij de zeer lage olieprijs geen behoefte meer om voorraden volledig aan te vullen, aldus producent Eni tegenover de Wall Street Journal.

Tegelijkertijd bouwden de oliebedrijven nog altijd productie af en sloten zij afgelopen kwartalen honderden schaliegasboringen in de Verenigde Staten.

In koelkast

Volgens het breed gehanteerde cijfer van olietoeleverancier Baker Hughes zijn dit jaar 150 productiebronnen in de koelkast gezet.

Volgens zakenbank Morgan Stanley zijn afgelopen maand slechts zes nieuwe productielijnen in gebruik genomen.