Nieuws/Financieel
433543895
Financieel

Netflix haalt meer abonnees binnen

Los Gatos - Streamingdienst Netflix heeft in het vierde kwartaal wereldwijd meer nieuwe abonnees aan zich weten te strikken. Daarbij overtrof de aanwas van nieuwe klanten de eigen verwachtingen. Op de Amerikaanse thuismarkt groeide het bedrijf juist minder hard dan voorheen, mede door de komst van concurrerende streamingplatforms.

Wereldwijd kreeg Netflix er 8,8 miljoen nieuwe betalende abonnees bij. Dat is meer dan de 7,6 miljoen abonnees waarmee het streamingplatform zelf rekening hield. Al met al hebben nu ruim 167 miljoen mensen een Netflix-abonnement, een vijfde meer dan een jaar eerder. De ramingen voor klantenaanwas in het lopende kwartaal waren, met 7 miljoen abonnees, wel minder dan analisten in doorsnee hadden verwacht.

Netflix wijst onder andere naar het nieuwe seizoen van zijn dramaserie The Crown als een belangrijke lokker van abonnees. Ook de series Big Mouth en You zouden succesnummers zijn geweest.

Disney+

In de Verenigde Staten voelde Netflix de komst van concurrenten als Disney+. Dat streamingplatform, waarmee entertainmentreus Disney de strijd wil aangaan met Netflix, ging in november van start in de VS, Canada en Nederland. Het zorgde er voor dat er op de Noord-Amerikaanse markt iets meer dan een half miljoen nieuwe leden bij kwamen, tegenover bijna 1,8 miljoen een jaar eerder.

De omzet in het vierde kwartaal steeg met 30 procent tot 5,5 miljard dollar. Onder de streep hield het bedrijf 587 miljoen dollar over, tegen een nettowinst van 134 miljoen dollar een jaar eerder. Daarbij profiteerde Netflix onder andere van een belastingvoordeel.