Nieuws/Financieel
433603
Financieel

Cees Oudshoorn nieuwe directeur VNO-NCW

Na een lange zoektocht heeft werkgeversorganisatie VNO-NCW eindelijk een opvolger gevonden voor algemeen directeur Niek Jan van Kesteren. Hij komt uit eigen huis: Cees Oudshoorn.

Oudshoorn is momenteel nog directeur beleid bij de werkgeversorganisatie. De 56-jarige econoom volgt Van Kesteren per 1 juni aanstaande op. Van Kesteren is sinds vorig jaar senator van het CDA en blijft voorlopig aan als adviseur van VNO-NCW.

Achter de schermen

Van Kesteren was sinds 1999 de algemeen directeur van VNO en gold als zeer ervaren en effectieve lobbyist in politiek Den Haag. Hij was een man achter de schermen maar stond wel steeds in de lijstjes van machtigste mensen van Nederland. In die lijstjes stond hij boven voorzitter Hans de Boer.

Van Kesteren is weliswaar bij het grote publiek onbekend, maar hij figureerde regelmatig in de kolommen van de Financiële Telegraaf. DFT-columnist Martin Visser voerde hem regelmatig op als hoofdpersonage in gefingeerde stukjes, waarin Visser Van Kesteren liet mijmeren over politieke actualiteiten.

Oud-ambtenaar

Oudshoorn is een voormalig ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken. Hij was onder meer directeur Algemeen Economische Politiek bij dat departement.

In een recent interview met DFT riep hij het kabinet op om met een ambitieuze groeiagenda te komen: „Nederland heeft meer dynamiek nodig, we moeten risico's durven nemen. Maar we proberen een risicoloze samenleving te creëren met toezichthouders die zich met alle details bemoeien. Die risicomijdende houding is er in acht jaar ingeslopen en die leidt ertoe dat het dynamisch ondernemen in de knel komt.”

Oudshoorn in dat interview: „Het kabinet moet met een groeiagenda komen. De Gouden Koets gaat na deze Prinsjesdag in de renovatie, ook de Nederlandse economie moet in de renovatie.”