Nieuws/Financieel
434035800
Financieel

AEX sluit lager bij start van cijferseizoen

De Amsterdamse beurs is dinsdag met een stevig verlies gesloten. Vooral biotechconcern Galapagos had het zwaar op Beursplein 5. Daarnaast beleefden beleggers de opening van het kwartaalcijferseizoen met de resultaten van de banken JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo.

De AEX-index sloot 1,1% lager op 572,51 punten. De AMX daalde 0,6% naar 767,90 punten. De koersenborden in Parijs (-1,3%) en Frankfurt (-1,1%) kleurden eveneens rood, terwijl Londen (-0,1%) de schade beperkt hield.

Beleggers schrokken van het nieuws dat Californië ingrijpende maatregelen neemt vanwege het fors gestegen aantal coronabesmettingen. In de Amerikaanse staat moeten alle cafés en veel restaurants, bioscopen, sportscholen, dierentuinen en musea voorlopig dicht. „Californië is met veertig miljoen inwoners een van de belangrijkste Amerikaanse staten. Door deze coronamaatregelen bestaat bij beleggers de vrees dat het herstel van de Amerikaanse economie schade kan oplopen”, zei vermogensstrateeg Joop van de Groep (Fintessa).

De Amerikaanse techbeurs Nasdaq koerste aan het einde van de middag 0,4% lager. De Nasdaq dook maandag ook al 2,1% omlaag. Sommige beleggers deden toen hun flink opgelopen techaandelen van de hand in reactie op de coronamaatregelen in Californië. De Dow Jones-index steeg vanmiddag 0,9%.

Cijfers: JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo

Het kwartaalcijferseizoen op Wall Street werd vanmiddag geopend door JPMorgan. De bank zag de nettowinst ruim 50% dalen naar $4,7 miljard. JPMorgan zette ruim $10 miljard opzij om verliezen op te vangen op leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. Deze stroppenpot voor slechte leningen bedraagt bij JPMorgan inmiddels ruim $34 miljard. Daar stond tegenover dat er bij JPMorgan veel meer geld binnenkwam uit het zakenbankieren en de handel in aandelen en obligaties. Topman Jamie Dimon zei dat er nog veel onzekerheid is over de toekomst voor de economie, maar dat JPMorgan vanwege zijn sterke balans „een veilige haven” blijft.

Citigroup rapporteerde een winstval van 73% naar $1,3 miljard. De stroppenpot bij Citigroup is inmiddels met $26 miljard gevuld. Wells Fargo meldde een kwartaalverlies van $2,4 miljard en zette het mes dieper dan verwacht in het dividend.

„De Amerikaanse banken zien het wat somberder in dan drie maanden geleden. Ze houden er rekening mee dat de coronacrisis tot eind 2021 blijft aanhouden”, constateerde rentestrateeg Richard Abma (OHV Vermogensbeheer).

Galapagos en Prosus grootste verliezers

In de AEX hadden (bio)techaandelen het zwaar na de plotselinge terugval van de Nasdaq. Biotechconcern Galapagos was de grootste verliezer met een min van 4,1%.

Techinvesteerder Prosus leverde 3,5% in. ASML stond 2,9% af. De chipmachinemaker uit Veldhoven opent woensdag het kwartaalcijferseizoen in Nederland. Voormalig zusterbedrijf ASMI werd 2,5% afgewaardeerd. De koers van betalingsdienstverlener Adyen (-2,9%) stond ook onder druk.

Staalfabrikant ArcelorMittal liet 1,8% liggen. AkzoNobel ging 1,5% achteruit. De verffabrikant leverde daarmee weer een deel van de 4,5% koerswinst op maandag in na een meevallende kwartaalupdate.

Verzekeraar NN (+3%) was de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Bij de financiële waarden lagen ook ASR (+1,7%) en Aegon (+1,5%) er positief bij. De bankaandelen ABN Amro (+0,7%) en ING (+0,3%) gingen eveneens vooruit.

Supermarktconcern Ahold Delhaize mocht 1,3% bijschrijven. Concurrent Jumbo rapporteerde vandaag een flink hogere omzet over het afgelopen halfjaar.

In de AMX ging tankopslagconcern Vopak (+1,9%) aan kop. Sportschoolketen Basic-Fit stond daarentegen onderaan met een min van 4,4%.

GrandVision ging 1% achteruit. Volgens zakenkrant Financial Times eist de Europese Commissie dat brillengigant EssilorLuxottica winkels in Italië en Nederland of Frankrijk verkoopt, anders mag de overname van de optiekketen niet doorgaan. „Deze overname is nog geen gelopen race”, waarschuwde beursstrateeg Van de Groep.

Elke week interessante artikelen over geld? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief van DFT Geld.