Nieuws/Financieel
434825516
Financieel

Financials houden futloze AEX net boven 600 punten

Beleggers op Beursplein 5 gingen dinsdag met minimaal verlies naar huis. De AEX noteerde bij de slotbel net 0,1% teruggang tot 600,94 punten. Financiële instellingen als ABN Amro, Aegon en ING eindigden met vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield bovenin de AEX. De Midkap gaf beleggers 0,3% verlies bij 874,07 punten.

De meeste overige Europese beurzen leverden ook in. De Britse FTSE 100, de Duitse DAX zakten respectievelijk 0,9% en 0,1%. De Franse CAC 40 steeg evenwel met 0,2%, Unibail-Rodamco-Westfield gaf hier met 4% winst steun. De Duitse autobouwer Daimler steeg 1,4%. Het concern bevestigde samenwerking met de Chinese sectorgenoot Geely voor de bouw van motoren in China.

Wall Street koerste toen met verlies: de Dow Jones zakte ruim 0,6% bij de Amsterdase slotbel, de S&P500 en Nasdaq raakten rond 0,3% kwijt.

De continue stijging van het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten in de VS drukte de stemming. De Wereldgezondheidsorganisatie meldde zich en benadrukte ’zeer bezorgd’ te zijn, met name over de Europa en de VS.

’Sterk fundament’

,,Beurzen gaan wat terug, maar de fundamenten van de markten zijn gewoon nog sterk. Gisteren zijn records in de Dow en S&P500 aangetikt. Dat beurzen dan nu even iets teruggaan hoort bij de interne dynamiek van de markt; soms lopen beleggers iets te ver vooruit op de fundamenten en krijg je even zo’n dag. Dat is heel gewoon na wat een fraaie rit omhoog is geweest”, aldus econoom en chief commercial officer Han Dieperink van vermogensbeheerder Auréus.

,,Dit is ook anders dan in andere crises: de fundamenten van bedrijven staan nog, als ze dankzij het coronavaccin verder kunnen, stijgen omzetten vanaf een goed fundament. Dat is ook goed voor de winsten.”

Door het enorme handelsblok dat China deze week met Aziatische partners vormde, is ,,in één klap dat wat president Trump met de handelsoorlog tegen China probeerde te bereiken stevig verzwakt”, stelt hij.

Handelaar Frank Bonsee van ABN Amro: ,,De AEX komt in drie weken tijd van 520 op 600 punten, dat is gewoon sterk. Dan is het niet ongebruikelijk dat de index even zijn niveau zoekt, om van daaruit door te gaan. De kwartaalcijfers van bedrijven zijn even voorbij, de focus ligt op centrale banken, die voor december hebben aangegeven extra steun te overwegen.”

Goede vooruitzichten

Staal verliest

Bij de Nederlandse hoofdfondsen belandde dataverwerker RELX op 2,4% verlies onderaan. Het fonds weegt voor 7,4% mee in de AEX. Staalgigant ArcelorMittal voegde zich met een min van 2% naast uitzender Randstad (-2,2%).

Voeding- en wasmiddelenconcern Unilever - met 13,6% weging in de AEX - en Shell - met 11,8% weging - volgde met een terugval tot -1,6%.

Het olie- en gasconcern Shell (+1%) kreeg in 2019 €116 miljoen terug van de Britse overheid vanwege belastingverliezen op investeringen in offshore-projecten en omdat het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk vergoedingen kreeg voor het ontmantelen van oude boorplatformen.

KPN sloot 1,1% hoger. Het telecombedrijf meldde over de helft te zijn met aanleg van een nieuw landelijk dekkend mobiel netwerk.

Prosus daalde 1%, ondanks een koersdoelverhoging van €112 naar €128 door de Britse bank Barclays. De techinvesteerder meldde maandagavond in een tussentijds bericht dat het afgelopen halfjaar goed is verlopen en de gevolgen van de coronapandemie beperkt bleven.

Indexzwaargewicht ASML, met 16,23% weging in de AEX, noteerde 0,3% slotwinst.

Chemie- en voedingproducent DSM zakte 0,3%. Berenberg verhoogde zijn koersdoel voor DSM van €135 naar €150 bij een ongewijzigd koopadvies.

Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield werd gretig opgepikt (+4%) en weer winnaar in de hoofdindex. Beleggers zouden rekenen op een vernieuwing in de top, nadat de aandeelhouders weigerden groen licht te geven voor de geplande aandelenemissie ter waarde van €3,5 miljard euro. Vrijdag trad president-commissaris Colin Dyer terug.

ABN Amro lag met 3,5% winst goed in de markt, in reactie op het aangekondigde vertrek van de financieel directeur. Het is, na slechts drie jaar in functie, een ’nare verrassing’ volgens analist Jason Kalamboussis van KBC Securities. Hij is bezorgd dat de chief technology officer Christian Bornfeld ook vertrekt. Eind november komt de bank met zijn nieuwe strategie en doelstellingen.

De markt reageerde op overnamegeruchten: de Spaanse bank BBVA zou onderhandelen over de overname van Banco de Sabadell.

Aegon werd 2,9% duurder, ASR 1,5%.

Bij de middelgrote fondsen blonk TKH met een slotwinst van 3,4% uit. Het technologiebedrijf is minder somber geworden over de impact van de coronapandemie en verhoogde zijn winstverwachting. De bijstelling van de winst naar boven is geen verrassing, aldus analist Michael Roeg van Degroof Petercam, dat een koop-advies hanteert bij €48 koersdoel.

Air France KLM ging, na de sprong op maandag in reactie op de vaccinopsteker, 0,1% achteruit. Nabeurs meldde de Franse krant Le Monde dat Air France-KLM overweegt nog eens €6 miljard aan extra kapitaal op te halen bij de Franse en Nederlandse overheid en andere investeerders. Het bedrijf heeft al steun gehad van in totaal €10,4 miljard van de Franse en Nederlandse overheden gekregen.

Concurrent EasyJet rapporteerde overdag een verlies van ruim €1,4 miljard. De capaciteit was afgelopen kwartaal met 80% gereduceerd.

PostNL was met een min van 2,1% de grootste daler in de Midkap.

Smallcap Sif klom aanvankelijk 3% na het binnenhalen van een order voor een windmolenpark op de Doggersbank voor de kust van Engeland, en sloot 2,3% hoger.

Het Duitse biotechbedrijf Vivoryon eindigde met 10,3% dagwinst.

Wat moet je met je spaargeld doen? Zijn aandelen in deze onzekere tijd een goed alternatief? Jim Tehupuring en Stefaan Casteleyn van 1Vermogensbeheer geven donderdagavond hun visie tijdens een gratis webinar. Meld je gratis aan.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd