Nieuws/Financieel
434980
Financieel

Banken weer op scherp

Met de rebound op zak is iedereen weer bijna vergeten hoe hard het naar beneden kletterde begin dit jaar. Logisch, want we staan weer rond de koersen van voor de scherpe koersval. Dat geldt voor de index en niet voor alle aandelen. Daar zit nu het gevaar.

Vaste lezers van mijn column zullen nu denken: “He dit heb ik eerder gelezen.” Dat lijkt zo inderdaad, want we volgen dezelfde lijn als in mijn artikel van 4 maart jl. geheten “Verzekeraars op scherp”. Zo schreef ik twee weken geleden: “Het opgeluchte gevoel dat het weer snel goed is gekomen is nu de valkuil voor beleggers. In dit moment van verlichte waakzaamheid worden de raakste klappen uitgedeeld. Denkt u daarbij aan de befaamde pull-backs op gebroken steunniveaus, de lagere top waarna versneld een nieuw dieptepunt wordt opgezocht.”

Cliffhanger

In de huidige markt bevindt zich in een groep aandelen waarbij een soortgelijke cliffhanger zich voor doet. Twee weken geleden gold dit beeld voor aandelen die in ieder geval met elkaar gemeen hebben dat ze in Europa noteren, in de verzekeringsbranche actief zijn en large cap heten. AXA, Allianz en Aegon in iets mindere mate vertoonden daarbij veel neerwaarts risico en dat geld nu nog steeds.

Wat zorgwekkender is, is dat het groepje verzekeraars is aangevuld met en groepje bedrijven die een neefje van de eerdere groep vormen, namelijk de banken. Te weten Deutsche Bank, Societe Generale en BNP Paribas vertonen soortgelijke koersontwikkeling en vormen daarmee een bevestiging van de vooruitzichten van de verzekeraars. Voor het beeld van de verzekeraars, lees het eerdere artikel a.u.b. Vandaag bespreken we de banken. Als eerste Societe Generale of te wel SocGen.

 

Societe Generale

Daar gaat ie dan. U ziet een klassiek trend omkeer patroon genaamd een Head&Shoulder. Dit uiterst betrouwbare patroon is gedurende een heel jaar gevormd en bevindt zich nu in de laatste fase, de zogeheten Pull-Back. Deze terugtest van de eerder gebroken horizontale neklijn verloopt volgends het fibonacci principe. De stijging is daarbij bij 61,8% van de voorgaande daling blijven steken. De verwachting is dat koersen zuidwaarts draaien en daarmee een nieuw laagtepunt gaan opzoeken. Als we niet uitgaan van het slechtste dat kan gebeuren kunnen we nog steeds spreken van een koersrisico van zo’n 25%.richting de zomer. Niet niks dus. Nu geldt hierbij dat als deze ontwikkeling zich ook in sectorgenoten of indexgenoten voordoet dat het dan een hogere kans van slagen heeft. U kent het verhaal van de verzekeraars, dit is BNP Paribas.

 

 

BNP Paribas

Het is een kopie van SocGen, dat lijkt me duidelijk. Idem zullen we maar zeggen en het daarbij laten. Dan werpen we snel even een blik naar Deutsche Bank, een heel ander verhaal dan in Frankrijk, en al veel eerder keihard neer geknuppeld door beleggers. Biedt dat dan kansen?

 

Deutsche Bank

Nee helaas, het is er zelfs nog erger aan toe. De neerwaartse focus is al tijden de hoofdrichting en weet nog niet van wijken. De opwaartse tik naar huidige niveaus heeft een pril uptrendje gekend dat deze week is geslecht. Daarmee is de fibo retracement niet verder gekomen dan slechts 38,2% van de neerwaartse impuls en is de trend neerwaarts van grotere orde snel weer hervat.

Met een tweede soort belangrijke bedrijven dat sombere vooruitzichten te verwerken krijgt, is het steeds minder makkelijk enthousiast worden. Dit is niet alles, want er is meer dat een vergelijkbaar beeld vertoont. Neem nou bijvoorbeeld Randstad.. Ok ok, genoeg voor deze week. Volg @TradeIdee voor het hoe, wat en wanneer van de financiële markten tussen mijn columns in. Prettig weekend voor nu.