Nieuws/Financieel
435067
Financieel

Janet Yellen is de weg kwijt

De Federal Reserve doet er alles aan om alle marktpartijen duidelijk te laten weten welke factoren de beleidsrichting bepalen. De koers van de Fed zou heel voorspelbaar moeten zijn, maar in werkelijkheid weet nu niemand meer waar hij aan toe is. Het is dan ook geen wonder dat beleggers het vertrouwen in de bank verliezen.

De Amerikaanse centrale bank verwacht zelf dat de rente in 2016 met twee stappen wordt opgeschroefd. In december voorspelde de Federal Reserve nog dat er maar liefst vier renteverhogingen aan zouden komen. Meestal wijst een dergelijke bijstelling erop dat de economie zich een stuk minder gunstig ontwikkelt dan verwacht. Dat is nu bepaald niet het geval.

De werkloosheid van 4,9% ligt heel erg laag en de economie groeit met ruim 2%. In haar glazen bol ziet Fed-voorzitster Janet Yellen echter dat de groei in heel 2016 op 2,2% uitkomt in plaats van de 2,4% die ze eerder incalculeerde. De vrees voor een verdere afzwakking is een belangrijke reden om renteverhogingen nog even uit te stellen.

Het moet niet gekker worden

Yellen geeft zo aan dat het beleid nu vooral bepaald wordt door actuele ontwikkelingen. Van bijeenkomst tot bijeenkomst wordt er gekeken of er op basis van economische cijfers en verwachtingen ruimte is om de rente te verhogen. Het moet niet gekker worden. In plaats van dat de grootste centrale bank ter wereld zelf een duidelijke koers kiest, laat ze de markt bepalen hoe de monetaire toekomst eruit ziet. Het is de wereld op zijn kop. Hoewel Yellen zegt dat ze een heel transparant beleid voert, weten beleggers nu helemaal niet meer waar ze aan toe zijn.

Mario Draghi en Haruhiku Kuroda - de presidenten van de centrale banken van Europa en Japan - zullen ook niet blij zijn met de handelswijze van de Federal Reserve. Het temperen van de renteverwachtingen maakte de dollar minder aantrekkelijk. De Bloomberg Dollar Spot Index daalde met ruim 1% tot het laagste niveau in meer dan vijf maanden. De Amerikaanse munt ging met ruim 2% onderuit ten opzichte van de euro en de yen.

Zwakke dollar doet Europa pijn

De dollarzwakte gaat ten koste van de internationale concurrentiepositie van de eurozone en Japan. Het beleid van deze regio’s is er juist deels op gericht om de eigen munt zo laag mogelijk te houden via een negatieve rente en grote programma’s voor het opkopen van obligaties. De daling van de dollar maakt het lastiger voor Europa en Japan om via een aantrekkende export de zwakke economische groei weer goed op gang te krijgen.

Het vervelende voor Draghi en Kuroda is dat ze met hun rug tegen de muur staan. Het verlagen van de rente en het opkopen van obligaties is het enige trucje dat ze kennen voor het aanwakkeren van de economie. De rente is echter nu al zo laag en de omvang van de stimulerende maatregelen is zo groot dat nieuwe stappen nauwelijks meer effect hebben. Bovendien lopen ze het risico dat ze daarmee hun geloofwaardigheid verliezen. Yellen kan er na haar laatste capriolen heel goed over meepraten wat dat voor een centrale bankier betekent.

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij N.V..