Nieuws/Financieel
435183
Financieel

Flink hogere bonus voor hoogste baas UBS

ZRICH (AFN) - De hoogste baas van UBS, Sergio Ermotti, heeft afgelopen jaar in totaal 11,5 miljoen Zwitserse frank (10,5 miljoen euro) aan bonussen opgestreken, ruim een derde meer dan een jaar eerder. Dat bedrag komt bovenop het basissalaris van 2,5 miljoen frank dat Ermotti bij UBS geniet. Daarnaast betaalde de bank hem een pensioenbijdrage van ruim tweeënhalve ton.

De toezichthouders bij de Zwitserse bank, die mede dankzij een belastingmeevaller de hoogste jaarwinst behaalde sinds 2010, zijn erg tevreden over het werk dat Ermotti heeft geleverd, staat te lezen in het vrijdag gepubliceerde jaarverslag. Onder zijn ,,sterke rentmeesterschap'' heeft UBS volgens hen onder lastige marktomstandigheden goede resultaten behaald.

Ermotti kwam in 2011 aan het roer bij UBS, nadat zijn voorganger Oswald Grübel in verband met een fraudeschandaal was afgetreden. Maar ook onder zijn leiding raakte de bank in opspraak, onder meer in verband met het gesjoemel met rentetarieven waar ook Rabobank stevig voor is beboet. Ook bij het schandaal rond de manipulatie van valutakoersen waren handelaren van UBS betrokken.

Ook andere topmanagers bij UBS konden vorig jaar hogere variabele beloningen bijschrijven. De totale bonuspot van de grootste bank van Zwitserland bedroeg 3,5 miljard frank, tegen 3,1 miljard frank een jaar eerder.

De hoge salarissen en bonussen bij banken en andere grote ondernemingen in het bedrijfsleven zijn ook veel Zwitsers een doorn in het oog. Toch stemde de bevolking in 2013 in een referendum met ruime meerderheid tegen een voorstel om de topbeloningen in het bedrijfsleven aan banden te leggen.