Nieuws/Financieel
435191
Financieel

Expiratie opties in focus

Het is gelukt: de S&P 500 heeft gisteren voor het eerst in 2016 positief terrein bereikt. Een knappe prestatie, ik kan niet anders zeggen. Het was allemaal nog pril en kortstondig, maar al het harde werken door de centrale banken is daarmee in ieder geval niet voor niets geweest. Of naast Wall Street de wereld er beter van wordt, is de million dollar question.

Na het rentebesluit van de Fed hebben de Amerikaanse markten de weg verder omhoog ingeslagen. Het zijn overigens niet de aandelenmarkten waar de meest interessante beweging plaatsvindt. In valutaland is het de dollar die onder zware druk staat en daarmee van grote invloed is op de grondstoffenmarkt. Met het verlies van ruim 2% heeft de dollar in twee dagen tijd flink moeten inleveren.

 

Grote winnaars zijn sindsdien de olieprijs en de edelmetalen goud en zilver. De prijs van een vat olie eindigde gisteren 4,6% hoger op $ 40,25 en komt hiermee uit op de hoogste stand in maanden. De goudprijs liep verder op na de rally van gisteren en kwam uit op $ 1.258 per ounce. Zelfs zilver lijkt nu in trek te komen bij beleggers. Eerder bleef de prijs achter bij de rally in goud, inmiddels noteert zilver op de hoogste stand van dit jaar.

Opkomende markten in trek

Opvallend is dat met name de opkomende markten de afgelopen weken sterk presteren in het licht van het wereldwijde herstel van aandelen. Dit is goed af te lezen aan de koersontwikkeling van de iShares MSCI Emerging Markets ETF. Vanaf het dieptepunt half januari is de ETF zo’n 20% opgelopen. Lange tijd zijn het juist de opkomende markten die zwak waren en nu lijkt hier toch wel een ommekeer plaats te hebben gevonden. De verklaring is mede te vinden in het herstel van de grondstoffen en de zwakke dollar, echter alsnog vind ik dit een sterke ontwikkeling die spreekt voor de bull case. Helemaal met de zwakke prestaties van de Chinese aandelenmarkten in het achterhoofd. Op jaarbasis staan de Chinese markten nog zo’n 15% lager.

Chinese aandelen hoger

Tijdens de Aziatische sessie heerst een licht positieve ondertoon, waarbij met name de Chinese aandelen sterk presteren. De Shanghai Composite staat 1,88% hoger en de Shenzhen Composite wint 3,87%. Dit is overeenkomstig met het beeld van de afgelopen dagen en de sterke prestaties van andere opkomende markten. De Japanse Nikkei daarentegen is zwak en levert 1,25% in. Op weekbasis staat een verlies op de borden, vooral te verklaren aan de zwakke dollar tegenover de Japanse yen. Een sterker wordende yen heeft een negatief effect op het exportland en dit is goed af te lezen aan de koersontwikkelingen.

Expiratie in focus

De Europese beurzen hadden gisteren een zware sessie en eindigden overwegend in het rood. Met name de sterke euro zorgt voor aanhoudende koersdruk. Gisterochtend stonden kortstondig ruime verliezen van 2% op het scherm, welke uiteindelijk later op de dag beperkt werden door het herstel op Wall Street.

Vanochtend noteren de Europese futures vlak. De openingsverwachting voor de AEX komt uit op 444 punten. In de nachtelijke sessie zijn de Amerikaanse futures amper bewogen en noteren deze rond het slot van gisteren. Bijzonderheden blijven tot nu toe uit, waarmee beleggers een kalme start van de handel voor de boeg staat. Om de weg omhoog in te slaan, is het wel een vereiste dat de euro niet verder oploopt. Vanochtend staat de euro 0,3% lager en dit biedt daarmee enige ondersteuning.

- S&P 500 future -0,04%

- NASDAQ future -0,06%

- Olie future -0,27%

- Goud future -0,33%

- AEX future +0,05%

- DAX future -0,05%

- Euro/dollar -0,34%

De kalme start op de markten is waarschijnlijk niet van lange duur. Vandaag vindt de maartexpiratie van opties plaats, wat van invloed is op de aandelenmarkten. Als eerste is de Euro Stoxx 50 aan te beurt om 12:00 uur, gevolg door de DAX om 13:05 uur. Dit gaat zo door met de S&P 500 indexopties die bij de opening van 14:30 uur expireren en natuurlijk onze eigen AEX opties om 16:00 uur.

Dit zijn allemaal momenten waarbij op een toename van de volatiliteit gerekend kan worden. In de ochtend wordt het mogelijk al duidelijk waar de belangen vandaag liggen. Gezien de zwakte van gisteren in Europa zou het mij niet verbazen als dit aan de onderkant van de bandbreedte is. Het belooft daarmee wederom een interessante weekafsluiting te worden.

Disclaimer:Tycho Schaaf is beleggingsspecialist bij online broker LYNX. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.