Nieuws/Financieel
435200
Financieel

AEX staat voor rustige opening

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs begint vrijdag naar verwachting rustig aan de handelsdag. Richtinggevend nieuws is vooralsnog schaars op Beursplein 5. De andere graadmeters in Europa zullen ook dicht bij huis aan de laatste sessie van de week beginnen.

Op het Damrak meldde verzekeraar en hoofdfonds Delta Lloyd dat de details over de claimemissie naar verwachting op 23 maart bekend worden gemaakt in het prospectus. Aandeelhouders van Delta Lloyd stemden woensdag in met het voornemen om 650 miljoen euro op te halen via een claimemissie.

Galapagos kondigde aan goede resultaten te hebben behaald in de eerste tien weken van een klinisch onderzoek (fase 2) naar de werking van het middel filgotinib bij patiënten met de ziekte van Crohn. Hoofdonderzoeker Séverine Vermeire zal de resultaren toelichten op een congres in Amsterdam, aldus het biotechnologiebedrijf.

Duitsland

Ook Pershing Square weet de aandacht op zich gericht. Donderdag nabeurs maakte Standard & Poor's (S&P) bekend het kredietoordeel op het in Amsterdam genoteerde investeringsfonds mogelijk te verlagen. Door de koersduikeling van Valeant, waarin Pershing een groot belang heeft, kreeg ook het fonds van miljardair Bill Ackman een flinke tik.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse producentenprijzen in februari sterker zijn gedaald dan voorzien.

Euro

In Amsterdam sloot de AEX donderdag 0,1 procent lager op 444,06 punten. De MidKap steeg 0,2 procent naar 676,30 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 0,5 procent tot 0,9 procent in. De FTSE in Londen sloot met 0,4 procent winst.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,1284 dollar waard, tegen 1,1329 dollar bij het Europese slot donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 40,09 dollar per vat en Brent ging 0,4 procent omlaag naar 41,39 dollar. Donderdag gingen de olieprijzen nog stevig omhoog.