Nieuws/Financieel
435201
Financieel

Opnieuw test zware weerstandszone

Voor de 3e keer in een week tijd testte de AEX de zware weerstandszone 448,50 – 449. De vraag is wanneer deze zone opwaarts wordt doorbroken en de volgende stijgingsfase zal starten. Ons volgende richtpunt blijft 475.

Doorbraak 448,50 – 449 blijft realistisch

Zolang de zone 448,50 – 449 niet opwaarts wordt gebroken, blijft de huidige consolidatiefase intact en bestaat de kans op meer neerwaartse druk. Gisteren zagen we opnieuw door de dag heen een forse neerwaartse beweging. Toch verwachten we dat deze weerstandszone binnenkort opwaarts wordt gebroken en de AEX zijn volgende fase zal starten richting ons volgende kortetermijndoel van 475 punten. Hier ligt de top van november vorig jaar en dat was destijds het startpunt van een forse 3-maanden durende correctieve fase van bijna 100 punten daling.

 

Grafiek: AEX-index op dagbasis

 

Het 200-daags gemiddelde

De zone 448,50 – 449 is een krachtige weerstandszone. Hier ligt onder andere de top van december vorig jaar maar ook het 200-daags gemiddelde. Dit gemiddelde zorgde in november vorig jaar bij 475 nog voor een te krachtige weerstand om te doorbreken. We moeten terug naar augustus vorig jaar om een AEX-stand van boven dit gemiddelde te zien. We zien overigens wel steeds meer indices (vooral in de VS) die boven dit gemiddelde noteren. Een doorbraak zou een volgende krachtige verbetering zijn in het langetermijnbeeld van de AEX. Boven deze zone ontstaat direct ruimte naar ons volgende doel van 475. De enige onderliggende weerstand is dan nog bij 457 te vinden waar onder andere het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau ligt dat is te berekenen tussen de augustustop (505) en de bodem van vorige maand bij 378,50.

Forse intraday-beweging

De beweging van gisteren zorgde voor een intraday-daling van 12 punten, opnieuw een forse beweging. Hiermee lijkt de 3e hogere kortetermijnbodem te zijn gevormd vanaf de 378,50 bodem. Ook betekende dit opnieuw dat er slechts sprake was van een zeer kortstondige terugval. De eerdere hogere kortetermijnbodems in de AEX werden ook in 1 of 2 dagen op de borden gezet. In februari vond een terugval plaats van 421,50 naar 405,60 in twee dagen tijd. Dit was destijds het laatste aanloopje voordat de belangrijke sinds november dalende toppenlijn opwaarts werd gebroken. Precies een week geleden vond ook een eendaagse terugtest plaats van bijna 20 punten van 449 naar 430. Uiteindelijk werd bij 430 een dubbele bodem gevormd. Gisteren vond dus opnieuw een eendaagse terugtest van 12 punten plaats. De AEX bleef hiermee boven de steun van 434 punten.

Wanneer breekt de 449?

Zodra de 449 opwaarts en op slotbasis wordt gebroken, wordt direct de volgende opwaartse beweging gestart. Zolang deze doorbraak niet plaatsvindt, blijft de AEX gevangen in de huidige consolidatiefase. Als we kijken naar de kortetermijnbeweging dan is een opgaande trend te zien vanaf de 378,50 die te steil is en daarmee onhoudbaar. De AEX is inmiddels ruim 70 punten opgelopen in 4 weken tijd. Het is uiteindelijk belangrijk dat er een langere consolidatiefase danwel een langere terugtest plaatsvindt om de 1e duidelijke hogere middellangetermijnbodem te vormen.

De buitengrenzen van de nieuwe stijgende middellangetermijntrend zijn namelijk nog niet gevormd door de krachtige en zeer steile opgaande beweging. Of de huidige consolidatie uiteindelijk voor deze 1e hogere bodem zal zorgen is nog niet te zeggen. Hoe langer deze fase duurt, hoe groter de kans wordt op de vorming van de 1e hogere middellangetermijnbodem. Er zou dan sprake kunnen zijn van een correctie in de tijd. Maar ook een verdere neerwaartse beweging is niet uit te sluiten zolang de AEX onder de 449 noteert. Steunpunten zijn te vinden bij 441, 434 en bij 430. Toch is de markt zeer krachtig en zou het ons niet verbazen als de AEX in de komende week structureel door de 449 breekt en eerst zijn verdere opwaartse kortetermijnbeweging richting de 475 start.

 

Doe mee met het DFT Beursspel en laat u gidsen door de technische analyse van Bas Heijink. Klik hier om in te schrijven of uw vrienden, collega's of familie uit te dagen.

Disclosure

Deze technische analyse is opgesteld door Bas Heijink, technisch analist van het ING Investment Office en is uitgebracht door ING Bank N.V. Zijn beloning is niet afhankelijk van specifieke observaties of standpunten in deze publicatie. Evenmin houdt hij beleggingsposities aan in de genoemde financiële instrumenten.

Disclaimer

 

Belangrijke informatie

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt uw inleg (gedeeltelijk) verliezen. Er is geen rekening gehouden met de kosten van beleggen, zoals een service fee. Deze kosten moeten in mindering worden gebracht op het rendement.