Nieuws/Financieel
435225
Financieel

AEX buigt dip om in kleine winst

De Amsterdamse beurs hield donderdag op de valreep nipt de voeten droog na een inzinking eerder op de dag vanwege de zorgen over de aantrekkende euro. De positieve gang van zaken op Wall Street en hogere grondstofprijzen wisten in de middag het sombere tij te keren.

De AEX-index eindigde op een fractionele winst bij een stand van 444,06 punten. In de ochtend stond de hoofdgraadmeter nog op een tussentijds dieptepunt van 435,73. De Midkap kwam het verlies eveneens te boven en won 0,2% op 676,30 punten.

Elders in Europa was het beeld licht bedrukt.  Frankfurt en Parijs leverden 1,3% en 0,7% in. In de Britse hoofdstad ging het aandeel Rio Tinto ruim 5% omhoog op het bericht dat de mijnbouwgigant wisselt van bestuursvoorzitter. Jean-Sébastien Jacques neemt in juli bij Rio Tinto het roer over van huidig topman Sam Walsh  

Philip Marey, macro-econoom bij Rabobank, schrijft de aanvankelijke neergang op het Damrak vooral toe aan de in zijn eigen ogen overdreven sterke stijging van de euro tegenover de dollar nadat de Federal Reserve (Fed) woensdagavond het aantal geplande renteverhogingen voor dit jaar heeft teruggebracht van vier naar twee. "Wij houden er rekening mee dat de Fed waarschijnlijk in juni opnieuw in actie gaat komen gelet op de houding van de haviken binnen de Fed die zich steeds meer gaan roeren om het monetaire beleid te gaan verkrappen. Naar verwachting zal in december een volgende rentestap plaatsvinden."

Het macronieuws uit VS had weinig impact op het sentiment. Marey benadrukt dat de verbetering van de economische activiteiten in de regio Philidelphia een belangrijk signaal geeft doordat de samenstelling van de industrie daar representatief is voor het brede beeld in Amerika. "Het ergste bij de industrie in de VS lijkt achter de rug na de tegenwind van eerder dit jaar en wijst op een robuust economisch herstel." Wall Street vond na een aarzelende start de weg duidelijk omhoog.

De Rabo-econoom denkt dat de politieke perikelen rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen voorlopig nog geen rol zullen spelen op de aandelenmarkten. "De verkiezingen die waarschijnlijk een strijd zal worden tussen Hillary Clinton en Donald Trump vinden pas plaats in november. Een overwinning van Clinton zal voor het beursklimaat naar verwachting weinig veranderen, terwijl Trump meer onzekerheid geeft doordat hij geen echte politicus is en met zijn protectionistische uitspraken de handelsbanden met andere landen op scherp kan zetten."

Marey verwacht dat na de turbulentie in de eerste maanden van het jaar de aandelenmarkten in wat rustig vaarwater zullen komen. "De olieprijzen lijken na de val aan het begin van het jaar te stabilseren, maar de onzekerheid over een Brexit of de zorgen over China kunnen weer roet in het eten gaan gooien." 

OCI in achterhoede

In de AEX had OCI een mindere dag met een min van 1,8% . ING lag ook bedrukt in de markt met een koersdaling van 2% door het vooruitzicht dat de Fed geen haast maakt met toekomstige rentestappen.

Ahold (-1,5%) deed een stap terug na de eerdere euforie over het doorgaan van de overname van het Belgische Delhaize.

Delta Lloyd viel 1% terug na de koerssprong van een dag eerder. Na een lange juridische strijd kreeg Delta Lloyd woensdagavond het groene licht voor een claimemissie van €650 miljoen. De voorwaarden van deze aandelenuitgifte worden binnen enkele dagen bekendgemaakt. De deal die Delta Lloyd woensdag sloot met de Taiwanese grootaandeelhouder Fubon voedt de geruchten over een mogelijke volledige overname van de verzekeraar op termijn, schrijft een analist van KBC.

Staalgigant ArcelorMittal daarentegen was flink in trek met een koerssprint van 10% dankzij de hogere metaalprijzen. Royal Dutch Shell profiteerde van de verbeterde gang van zaken bij olieprijzen en kreeg er 2% bij. Shell en branchegenoot Saudi Aramco gaan hun gezamenlijke belang in Motiva Enterprise splitsen.

Altice kon 3,3% bijschrijven. NN Group pluste 0,3% na een herhaalde koopaanbeveling van KBC.

Air France-KLM

In de Midkap gleed Air France-KLM 1,1% weg. Concurrent Lufthansa verwacht dat zijn winst dit jaar slechts licht stijgt vanwege druk op de ticketprijzen door de felle concurrentie in de luchtvaartsector.

Fitshandelaar Flow Traders zakte 1,2%. Galapagos liet 4% liggen ondanks het nieuws dat het biotechnologiebedrijf een nieuwe stap heeft gezet in zijn onderzoek naar een middel tegen taaislijmziekte.  

BinckBank (+0,4%) moet een boete van €500.000 betalen voor het niet tijdig melden van transacties in financiële instrumenten aan toezichthouder AFM.De transacties werden verricht in de periode in de periode van maart 2010 tot en met oktober 2014 in Luxemburg en vanaf februari 2011 tot oktober 2014 in Brussel en Parijs.

De lijst met winnaars in de Midkap werd aangevoerd door Aperam met een plus van 4,3%. SBM Offshore koerste 2,2% hoger. Fugro en TKH Group dikten 2,3% en 2,4% aan. 

AND

Na een voorspoedig 2015 kondigde het lokaal genoteerde AND aan een dividend van 15 cent per aandeel uit te keren. Het Rotterdamse navigatiebedrijf rekent verder op een 'duidelijk' hogere omzet in 2016. Beleggers waren niet onder de indruk van de resultaten en het dividend gelet op het koersverlies van 6%.