Nieuws/Financieel
435284
Financieel

Fintech krijgt steun uit Kamer

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil ruim baan voor fintechbedrijven. Het gaat daarbij om bedrijven in de financiële sector die door automatisering en internet snel en goedkoop producten aanbieden, zoals leningen en verzekeringen.

De PvdA omarmde donderdag in een debat een reeks voorstellen van coalitiepartner VVD om de toegang tot de financiële markt voor de zogenoemde financiële vernieuwers te verbeteren. VVD-Kamerlid Aukje de Vries hoopt zo op meer innovatie en concurrentie. Ze erkent dat haar actieplan veel overeenkomsten heeft met de visie van PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

De liberalen willen dat Nederland fintech-koploper wordt in Europa. Dat vindt Dijsselbloem echter iets te hoog gegrepen. Hij wijst op de enorme kracht van Londen als financieel centrum: "We moeten tot de koplopers behoren en dicht bij Londen blijven."

De VVD pleit verder onder meer voor gepaste regelgeving voor de nieuwe bedrijven. De liberalen denken aan een bankvergunning 'light' en voor andere beginnende bedrijven bijvoorbeeld tijdelijke vergunningen. Dijsselbloem beloofde de mogelijkheden te bekijken voor meer maatwerk.