Nieuws/Financieel
436521
Financieel

Draghi goud waard en nu Yellen nog

Zoals de Amsterdamse beurs afgelopen week in het teken stond van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, zo draait het volgende week om het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

De AEX sloot een hectische week met een winst van 0,9% af, waarmee de beursgraadmeter weer op de eindstand van 2015 belandde. Donderdag kregen beleggers na afloop van de persconferentie van ECB-president Mario Draghi nog een koude douche, maar een dag later heerste euforie.

Beleggingsstrateeg Ben Steinebach van ABN Amro begrijpt dat beleggers na een nachtje slapen het stimuleringspakket van de ECB alsnog omarmen. ,,Het opkoopprogramma wordt sterker uitgebreid dan waarop was gerekend. Bovendien gaat de ECB ook bedrijfsobligaties kopen, mits van goede kwaliteit. Hiermee speelt mee dat het aanbod van met name Duitse staatsobligaties begon op te drogen.”

De nieuwe ronde bankensteun noemt Steinebach eveneens een opsteker. ,,Banken kunnen tegen een negatieve rente geld van de ECB krijgen om hiermee kredieten te verstrekken. Het is ook een tegemoetkoming van de ECB aan de banken. Draghi deed donderdag luchtig over de gevolgen van de negatieve depositorente, maar het raakt ons behoorlijk.”

Dat de Europese beurzen donderdag nog lager sloten, heeft volgens Steinebach twee oorzaken. ,,In de eerste plaats is een bekende beurswijsheid dat het bezit van de zaak het einde van het vermaak is. Bovendien meldde Draghi in zijn persconferentie dat de rente niet verder omlaag gaat. Hiervoor durf ik mijn hand overigens niet voor in het vuur te steken, zeker als Draghi gelijk krijgt met zijn sombere voorspellingen.”

De beleggingsstrateeg benadrukt dat de prognoses van ABN Amro voor de eurozone aanzienlijk optimistischer zijn. ,,Dat geldt voor de economische groei en vooral voor de inflatie. Waar de ECB voor dit jaar een inflatie van 0,1% voorziet, rekenen wij op 0,8%. Zelfs als de olieprijzen rond de $40 blijven schommelen, gaat hier een positieve impuls vanuit gezien het herstel van bijna 50% vanaf de dieptepunten begin dit jaar. Ook acht ik een sterke druk op de lonen onwaarschijnlijk, aangezien de werkgelegenheid nog altijd aantrekt.”

Komende week staat ook in het teken van een centrale bank. Woensdagavond maakt Fed-president Janet Yellen bekend wat er met de rente gebeurt, nadat deze afgelopen december voor het eerst sinds 2006 werd verhoogd, van 0,25 tot 0,5%. Bij die gelegenheid suggereerde Yellen nog dat de rente in kleinere stapjes verder omhoog gaat. „Maar de verwachting is dat zij het nu niet gaat doen”, zei Stan Westerterp, vermogensbeheerder bij JNVB. „De afgelopen maanden was er veel onrust op de markten, zodat de Fed het waarschijnlijk iets rustiger aan doet. Heel belangrijk is wel wat Yellen gaat zeggen. Dat wordt op een goudschaaltje gewogen.”

In de nasleep van het ECB-besluit van donderdag om de rente te verlagen en het opkoopprogramma uit te breiden, was Westerterp vooral verbaasd over de stijging van de euro ten opzichte van de dollar. „Dat is toch raar omdat er simpelweg euro’s bijgedrukt worden, dus dan zou je verwachten dat de munt in waarde daalt. Dat is ook wat de ECB nastreeft. Een dure euro is slecht voor de export en je importeert er geen inflatie mee.”

Naast al het monetaire geweld is er komende week ook wat bedrijfsnieuws. Zo presenteren onder anderen BinckBank, DPA, AND en GrandVision hun jaarcijfers. Voor technisch textielbedrijf Ten Cate, dat wordt overgenomen door een consortium onder leiding van Gilde, is het woensdag de laatste handelsdag.