Nieuws/Financieel
438083
Financieel

’Centrale bank heeft steeds minder speelruimte’

Basel - Centrale bankiers hebben steeds minder speelruimte. Alle maatregelen om de economie er weer bovenop te helpen, hebben maar mondjesmaat effect. Bovendien brokkelt het vertrouwen in de Draghi’s en Yellens van deze wereld snel af.

Dat schrijft de Bank of International Settlements (BIS) in haar vandaag vrijgegeven kwartaalrapport.

Volgens de BIS wordt er sinds de crisis al te lang en te zwaar op centrale banken geleund. Hoewel centrale bankiers alles uit de kast hebben gehaald om de landen er weer bovenop te helpen, houdt de groei niet over en blijft de inflatie ver onder het streefdoel van 2% hangen.

Vertrouwen brokkelt af

Volgens hoofdeconoom Claudio Borio beginnen marktdeelnemers ook in te zien dat de maatregelen van centrale bankiers maar weinig uithalen. Borio: "Hun vertrouwen in de helende krachten van de centrale bank begint, waarschijnlijk voor het eerst, af te nemen. Beleidsmakers doen er goed aan dit ter harte te nemen.”

Het is een pijnlijke conclusie die de BIS, ook wel de 'centrale bank van de centrale banken' genoemd, trekt. Donderdag kondigt de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk nieuwe maatregelen aan om de economie te stimuleren. Het lijkt er daarmee op alsof centrale bankiers niet meer geloven in hun eigen medicijn. Want in het bestuur van de in Basel gevestigde BIS zitten alle centrale bankiers die ertoe doen: Mario Draghi (ECB), Janet Yellen (Fed), Haruhiko Kuroda (Bank of Japan), Jens Weidmann (Bundesbank) en Mark Carney (Bank of England). Ook DNB's Klaas Knot zit in het bestuur.

Zeepbellen

Het is trouwens niet voor het eerst dat de BIS vraagtekens zet bij het ruime monetaire beleid van centrale bankiers. Eerder waarschuwde Borio dat hierdoor zeepbellen kunnen ontstaan.

Bovendien is de BIS niet de eerste die aankaart dat er te veel op centrale banken wordt geleund door beleidsmakers. In februari riep de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) overheden op veel meer te doen om de eigen economie uit het dal te krijgen.