Nieuws/Financieel
438272
Financieel

Duitse fiscus heeft banken op de korrel

Megaboete ABN Amro en ING dreigt

Amsterdam - De Duitse fiscus heeft ABN Amro en ING op de korrel in een grootschalig onderzoek naar gesjoemel met belastingen bij onze oosterburen. Het lijkt erop dat vooral ABN Amro zich zorgen moet maken.

De twee Nederlandse banken staan op een zwarte lijst in bezit van de Belastingdienst in Wuppertal, samen met 127 andere financiële instellingen.

Behalve de fiscus doet ook de Duitse justitie een onderzoek naar strafbare feiten bij enkele van de op de lijst genoemde banken.

Truc

De betrokken instellingen zouden in een periode van tien jaar met een truc onterecht belasting op aandelen hebben teruggevraagd. De truc, ‘cum-ex’ geheten, komt erop neer dat er twee keer belasting teruggevraagd werd, terwijl er maar één keer belasting betaald was. Hiermee zijn de belastingbetalers in Duitsland voor circa 10 miljard euro benadeeld.

ABN Amro weet dat er een onderzoek loopt, en trof al eerder een voorziening van 150 miljoen euro voor een mogelijke Duitse belastingclaim.

Geen vrees

Van justitie heeft de bank naar eigen zeggen niks te vrezen. „Wij zijn in deze kwestie niet onder verdenking gesteld”, aldus een woordvoerder. Maar volgens ingewijden speelde ABN Amro een veel duisterder rol dan het nu doet voorkomen.

Een zegsman van ING laat op zijn beurt weten niet te begrijpen waarom de bank met de oranje leeuw op de zwarte lijst staat. „Het is en was ING’s beleid om zelf of voor klanten deze zogenoemde cum-ex deals niet te doen”.

Lees alles over de banken op de zwarte lijst van de Duitse fiscus