Nieuws/Financieel
439217
Financieel

Bezwaar tegen ozb loont

De onroerendezaakbelasting (ozb) is een heffing die wordt vastgesteld aan de hand van de WOZ-waarde van een woning.

Die waarde wordt vastgesteld door een taxatie op 1 januari van het jaar vóór de ozb-heffing. De aanslagen die nu in heel Nederland op de deurmat vallen zijn dus gebaseerd op de WOZ-waarden van 1 januari 2015. En het loont om de WOZ-beschikking onder de loep te nemen en er zo nodig bezwaar tegen te maken.

Helft gehonoreerd

Vrijwel de helft van de WOZ-bezwaren wordt uiteindelijk gehonoreerd, en dat kan vele honderden belastingeuro’s schelen. Maar u moet er snel bij zijn: de gemeente hanteert een bezwaartermijn van zes weken na de dagtekening van de beschikking.

Lukt het niet om binnen die zes weken alle bewijsstukken voor het bezwaar (zoals het gemeentelijke taxatierapport en gegevens van het Kadaster) bijeen te krijgen, dan moet u in elk geval een pro-forma bezwaar indienen. In veel gevallen verleent de gemeente dan uitstel.

Bezwaar maken

Organisaties als de Consumentenbond hebben voorbeeldbrieven online staan. Er zijn ook bureautjes die namens u bezwaar willen aantekenen, vaak zelfs kosteloos.

Voor het einde van het jaar moet de gemeente op uw bezwaar reageren. Bent u het met die beslissing oneens, dan kunt u ook nog in beroep.

Geduld Tweede Kamer met oplopende ozb verdwijnt