Nieuws/Financieel
439304
Financieel

Maart brengt AEX in jubelstemming

Na het mooie slot in februari kwam de Amsterdamse beurs in de nieuwe handelsmaand sterk uit de startblokken.  Een opsteker over de Amerikaanse industrie en de hoop op een economische verbetering in China stuwden de AEX dicht tegen het hoogste niveau sinds de val van de koersen vanaf begin dit jaar. Vooral ArcelorMittal en Altice werden door beleggers begeerd.

Na een aarzelend begin breidde de AEX-index de winst steeds verder uit en eindigde 2,2% hoger op 436,81 punten. De AMX steeg 1,4% naar 669,29 punten.

Elders in Europa was de stemming eveneens uitbundig. Frankfurt en Parijs dikten 2,2% respectievelijk 1,2% aan.

In de late middaghandel hielp meevallend nieuws over de Amerikaanse industrie er mee aan om het sentiment verder op te vrolijken. De index die het vertrouwen van ondernemers meet, steeg van 48,2 naar 49,5, het hoogste niveau sinds september waarmee de vrees voor economische neergang in de VS werd getemperd. Daarnaast liepen de bouwuitgaven uit de VS verder op.  

Hans de Jonge, hoofd sales trading bij Petercam, schrijft de verdere opmars van de koersen ook toe aan het voortborduren op de stap van de Chinese centrale bank een dag eerder om de kapitaalsvereisten voor banken te versoepelen, waardoor de stagnerende economie een steun in de rug krijgt. "Deze maatregel heeft mede als doelstelling om de tranformatie naar een meer consumptiegedreven economie in China te versnellen. "

De aanhoudende stijging van de grondstofprijzen droeg eveneens bij aan de bereidheid van beleggers om in de markt te stappen, stelt de Jonge. "De prijzen van onder meer olie, staal en ijzererts laten de bodems van eerder dit jaar steeds meer achter zich met dank aan de extra monetaire stimulering uit China." Wall Street wist de recente opgaande lijn bij het slot van Europa stevig te vervolgen.

Verder zet de verzwakking van de euro volgens de Jonge zoden aan de dijk voor het opgeklaarde  sentiment in de afgelopen weken. "De markt maakt zich langerzamerhand op voor wat Draghi zal gaan doen bij het rentebesluit van de ECB later deze maand. Ik verwacht dat de aandelenmarkten richting de bekendmaking van mogelijke nieuwe steunacties van de ECB stand zal houden na de rit omhoog sinds halverwege februari."   

Bij de Nederlandse hoofdfondsen was het alleen maar winnaars wat de klok sloeg. Koploper ArcelorMittal had de wind vol in de rug met een sprint vooruit van 8,3% met dank aan de verder aantrekkende metaalprijzen.  Verzekeraar Delta Lloyd boekte een winst van 7,4%. Altice werd door beleggers 7,6% hoger gezet.

Ahold schoot 3,7% omhoog, gesteund door een adviesverhoging door het Amerikaanse Morgan Stanley naar 'overwogen'.

Philips steeg 3,3%, na een adviesverhoging naar 'houden' door de Britse bank HSBC.

In de Midkap deed navigatiebedrijf TomTom goede zaken en ging aan kop met een koerssprong van 7,6%, dankzij het afsluiten van deals met Volkswagen en Peugeot.

Binckbank viel ook in de smaak met een plus van 2,9%. Aperam koerste 3,4% hoger. Fugro zag de koers nog eens 2,1% aantrekken na de enthousiast ontvangen resultaten in de afgelopen week. 

PostNL zakte 0,3%, waarmee de winst op maandag in reactie op de publicatie van de jaarcijfers deels verloren ging.

Bouwbedrijf BAM daalde 0,8% tot €4,12, na een koersdoelverlaging door de Rabobank naar €5,75. De bank handhaafde wel zijn koopadvies.

Ontvang dagelijks automatisch de gratis DFT Nieuwsbrief met het laatste financieel-economische nieuws.