Nieuws/Financieel
439722
Financieel

Banken opgepast!

De grootbanken kregen bij de kredietcrisis een flinke opdoffer. Ze moesten fors reorganiseren om de kosten omlaag te brengen en aan strengere kapitaaleisen voldoen. Nog steeds voelen ze die pijn. Recent bleek dat bijvoorbeeld bij de Rabobank een kwart van de personeelsleden moet vertrekken. Als ik echter naar de ontwikkelingen bij FinTech kijk, denk ik dat de echte pijn voor de banken nog moet komen. Dat lijkt me zeer relevant ook voor beleggers die in financials zitten momenteel. Want de ontwikkeling van FinTech kan de wereld binnen korte tijd ingrijpend gaan veranderen.

Het slechte nieuws voor de banken is dus nog lang niet afgelopen. En de aanval die nu door FinTech-startups wordt ingezet, is niet bedoeld om een beetje te ’knabbelen’ aan marktaandeel, maar kan potentieel een verwoestend effect hebben op het bedrijfsmodel van de banken. Disruptive tot en met dus. Want FinTech-bedrijven richten zich met totaal nieuwe businessmethoden op onderdelen van de dienstverlening van banken, maar doen dat vaak sneller, beter, goedkoper, efficiënter en met meer gebruikersgemak.

Kredietverlening

Neem het Amerikaanse ZestFinance, door een voormalig bestuurslid van Google opgezet. ZestFinance beoordeelt kredietaanvragen met behulp van kunstmatige intelligentie, machine learning en het gebruik van Big Data. Het bedrijf combineert hiervoor traditionele kredietscores met de analyse van zeventigduizend verschillende soorten signalen door parallel opererende algoritmes. Maar ook het taalgebruik in Facebook-updates van de aanvrager en de tijdstippen waarop deze plaatsvinden. Het feitelijke beoordelingsproces voor de kredietaanvraag duurt slechts enkele seconden. Toch stelt de onderneming 40% accurater te zijn dan de beoordeling van kredietaanvragen van banken. Dat betekent dus een stuk minder slechte leningen in de boeken. Op die manier versla je banken op een van de pijlers van hun dienstverlening: krediet verstrekken.

Hypotheken en betalingen

Maar er zijn ook al FinTech-bedrijven die zich op hypotheekverstrekking, of verzekeren, of simpelweg betalingen hebben gestort. En steeds is de rode lijn: de dienstverlening is sneller, makkelijk en goedkoper. Nederland, van oudsher een land met een flinke financiële sector, moet zich echt zorgen gaan maken. We hebben wel wat FinTech-bedrijven, zoals online bank KNAB en Adyen, groot in online betalingstransacties, maar veel zijn het er niet. Het is natuurlijk bijzonder dat we als klein land grote, internationaal opererende banken binnen de landsgrenzen hebben. Ook al zijn vooral ABN Amro en ING na de kredietcrisis fors ingekrompen. Maar het gaat nog steeds om flinke bedrijven, waar veel werkgelegenheid zit.

Willem Vermeend

Nu heeft de overheid voormalig bewindspersoon Willem Vermeend aangesteld om FinTech op de kaart te zetten in Nederland. Maar dat is rijkelijk laat. Vooral Groot-Brittannië heeft binnen Europa een forse voorsprong op ons land. Volgens Accenture zijn Ierland en Groot-Brittannië nu goed voor tweevijfde van alle Europese investeringen. Britse FinTech-bedrijven boeken nu al circa £21 miljard omzet jaarlijks. In Groot-Brittannië werd in 2014 voor $901 miljoen geïnvesteerd in FinTechbedrijven. Mondiaal ging het om $12.5 miljard, een verdriedubbeling vergeleken met het jaar ervoor. In 2020 zal dat naar verwachting $46 miljard zijn: een groei van 265%! De VS en China zijn nu samen met Groot-Brittannië de belangrijkste landen voor FinTech.

Beleggers

Ik denk dat beleggers in banken en verzekeraars dus echt alert moeten zijn op de ontwikkelingen bij FinTech. Daarnaast is er natuurlijk de andere, in dit verband glanzender kant van de medaille. De FinTech-bedrijven zelf. Wereldwijd opererende zakenbanken als J.P. Morgan, Goldman Sachs en Barclays hebben hun eigen investeringsfondsen en programma’s om deel te nemen aan de ontwikkeling van FinTech. Een betere illustratie van het grote belang en de grote kansen van FinTech is denk ik nauwelijks te geven. Maar kun je als particuliere belegger ook een graantje meepikken van de stormachtige ontwikkelingen bij FinTech? Lastig.

Unicorns

Er zijn wel al flink wat unicorns onder de FinTech-bedrijven. Unicorns zijn ondernemingen met een waarde van tenminste $1 miljard. Dat betekent dus dat deze niche binnen de financiële wereld volwassen aan het worden is. Maar er zijn maar weinig beursgenoteerde bedrijven bij. Afgezien van de Amerikaanse kredietverstrekkers LendingClub en OnDeck en het eveneens Amerikaanse Square, dat betalingen faciliteert. Dus een leuke Trend kunnen wij er nog niet van bouwen. Maar het is denk ik kwestie van tijd tot er flink wat beursgenoteerde FinTech-bedrijven zijn. Het is namelijk een groeimarkt van jewelste.

Robert Schuckink Kool is directeur bij TrendInvest.