Nieuws/Financieel
439729
Financieel

4 onzichtbare krachten die rendementen beïnvloeden

Financiële markten zijn aan meer krachten blootgesteld dan het geldbeleid van centrale banken of de zwakke groei van de wereldeconomie. Vier krachten die niet de krantenkoppen domineren, maar wél inwerken op toekomstige rendementen.

Beleggers moeten niet meedobberen op ieder golf, die de financiële markten overspoelt. Niet de krantenkoppen, maar megatrends zoals vergrijzing, financiële repressie en technologische innovatie zouden veel meer aan de basis moeten staan van beslissingen. Volgens obligatiestrateeg Rick Rieder van BlackRock is het in het informatietijdperk lastiger dan ooit om relevante marktsignalen op te pikken. In de stroom informatie over bedrijven, sectoren en geopolitieke gebeurtenissen gaan die gemakkelijk verloren.

Vier megatrends blijven de komende jaren hun stempel drukken op de financiële markten. Het hangt mede van deze thema’s af waar, hoe en hoelang geld belegd  kan worden. We zetten ze voor u op een rijtje.

Kracht 1: technologische innovatie

In de afgelopen decennia zijn in hoog tempo nieuwe technologieën omarmd. In sommige sectoren heeft automatisering voor een kaalslag gezorgd op de werkvloer. Een voorbeeld van hoe technologie een sector verandert, laat de taxi-app Uber zien. Omdat ook taxichauffeurs zonder licentie kunnen meebieden op ritjes, leidde de komst van Uber in Noord-Amerika en Europa tot felle protesten van geregistreerde taxichauffeurs, die bang zijn voor hun baan.

Technologie heeft de productiviteit verbeterd, in het bijzonder in de Verenigde Staten. De totale arbeidskosten zijn gedaald en distributie en logistieke processen verbeterd. Ook wekt technologie deflatoire krachten op, bijvoorbeeld in de olie-industrie waar jaren van technologische innovatie in het boren naar olie de grondstof flink goedkoper heeft gemaakt. Deze deflatoire krachten laten zich echter niet altijd eenvoudig meten, maar zijn in meerdere sectoren van de economie zichtbaar.

Kracht 2: vergrijzing

In 1975 was 15% van de wereldbevolking ouder dan 60 jaar, in 2025 is dat 30% volgens de Verenigde Naties (VN). Demografische veranderingen zijn enorme stressfactoren voor een economie omdat de beroepsbevolking voor economische groei zorgt en kapitaalmarkten voedt. Als het aantal werkende mensen afneemt, is het onwaarschijnlijk dat een land op dezelfde schaal geld kan blijven uitgeven. De vergrijzing van de wereldbevolking beïnvloedt niet alleen de groei, maar ook de rente. Oudere mensen lenen minder en beleggen bij voorkeur in obligaties. Daardoor daalt het aanbod en stijgt de vraag naar langlopend schuldpapier. Ofwel: prijzen stijgen en de rente blijft laag. Daardoor blijft ook de inflatie mogelijk lager dan in het verleden het geval was.

Kracht 3: obligatiemarkten

Met deze megatrends in het achterhoofd kunnen beleggers beter marktsegmenten identificeren, die profiteren. BlackRock verwacht dat het ultrasoepele monetaire beleid obligatiemarkten de komende jaren aantrekkelijke bestemmingen maakt doordat de vraag naar inkomensgerelateerde beleggingen groter is dan het aanbod. Met dit gegeven in het achterhoofd pleit de vermogensbeheerder voor langlopende obligaties van lokale Amerikaanse overheden (municipals) of hypotheekobligaties. In Europa en Japan ondersteunt het ruimhartige geldbeleid van centrale banken aandelen.

Kracht 4: financiële repressie

Financiële repressie lijkt op het eerste gezicht gunstig uit te pakken. De  Verenigde Staten maken zich  op voor een afscheid van een periode van financiële repressie. Het begrotingstekort als percentage van het bnp is in de afgelopen kwartalen aanzienlijk verbeterd. Hierdoor hoeft de overheid minder geld te lenen. Ook ondernemingen profiteren van soepele kredietcondities, maar beleggers worden gedwongen om meer risico te nemen in hun zoektocht naar inkomen en rendement