Nieuws/Financieel
439730
Financieel

Acht dingen die elke belegger moet weten over 2016

De eerste turbulente maand van het nieuwe beursjaar heeft beleggers mogelijk verrast. Daarom acht essentiële dingen die u moet weten over het beleggingsjaar 2016 (en waarom).

1. Reken op beweeglijke markten

De volatiliteit die in de tweede helft van 2015 de kop opstak is dit jaar niet weg, maar zal op gezette tijden zijn gezicht laten zien en soms sterker dan voorheen. Januari heeft het tastbare bewijs laten zien. Een hogere volatiliteit dempt de rendementen. Beleg selectief en overweeg ook beleggingen, die kunnen beschermen tegen koersdalingen.

2. Centrale banken nog altijd in de schijnwerpers

Soepel monetair beleid in Europa en Japan staat tegenover een Amerikaanse centrale bank, die de monetaire touwtjes aantrekt. De sterke dollar die daarvan het gevolg is, kan Amerikaanse bedrijfswinsten eroderen en opkomende markten tegenwind geven. De Europese export spint daarentegen garen bij een zwakke euro.

3. Hallo politieke risico’s

 Verkiezingen in de Verenigde Staten, het mogelijke opstappen van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, de Europese vluchtelingenproblematiek, onrust in het Midden-Oosten en zorgen in Beijing en Moskou over de kwakkelende economie. De politieke risico’s zijn dit jaar terug op de agenda. 

4. Amerika heeft het mogelijk even niet

Analisten rekenen dit jaar op lagere Amerikaanse bedrijfswinsten, terwijl waarderingen van aandelen tot de hoogste in de ontwikkelde wereld behoren. Mogelijk heeft Amerika het dit jaar even niet, in tegenstelling tot Europa en Japan. Voor opkomende markten is een selectieve aanpak gewenst.

5. Beleg actief

Markten zullen sterker in beweging zijn en rendementen meer uiteen lopen; in deze omgeving voelen actieve fondsmanagers zich als een vis in het water. BlackRock is een voorstander van het mengen van passieve en actieve strategieën, maar dit jaar zouden beleggers meer baat kunnen hebben bij stock pickers.

6. Ga flexibel om met obligaties

Van obligatiebeleggers wordt flexibiliteit gevraagd, want inkomen en rendement liggen niet voor het oprapen. Was acht jaar geleden bijna 100% van de obligatie-indices goed voor minimaal 4% effectief rendement; in 2016 was 2% of minder een feit voor 70% van de wereldwijde obligatiemarkt. Selectief, tactisch en met een oog voor risico’s beleggen is noodzakelijk.

7. De inflatie slaapt, maar is niet overleden

De val van de olieprijs heeft ook de inflatie(verwachting) meegesleurd. De Europese inflatie komt de komende twaalf maanden naar verwachting niet boven 0,50% uit, maar bedraagt in 2020 2,10%. Dat slapende inflatie kan ontwaken is een scenario waarmee weinig beleggers rekening houden; het maakt inflatiegerelateerde obligaties (zogeheten TIPS) in de VS relatief aantrekkelijk. 

8. Obligaties hebben nog steeds waarde

Obligaties vervullen in de beleggingsportefeuille in 2016 een essentiële rol als buffer tegen aandelenrisico. Vooral langlopende obligaties zijn een probaat middel tegen dat risico, vooral in beleggingsportefeuilles met een grote blootstelling aan aandelen. De correlatie tussen aandelen en obligaties is afgelopen jaar negatief geworden, en zal dat naar verwachting in de nabije toekomst blijven.