Nieuws/Financieel
439778
Financieel

Zweden op stoom

Amsterdam - Economische stimuleringsmaatregelen hebben zin! Althans, in Zweden, waar de economische groei in het vierde kwartaal op 1,3% uitkwam. Dat is ruim hoger dan de 0,7% waar analisten rekening mee hielden.

Op jaarbasis bedroeg de groei 4,5%, tegen een voorspelling van 3,6%. In heel 2015 bedroeg de economische groei 4,1%.

Belangrijkste oorzaken van de spurt in de laatste drie maanden van het vorig jaar: de exportgroei van 2,9%, en een uitgebreid stimuleringsprogramma van de Zweedse centrale bank. Die heeft het belangrijkste rentetarief, in een poging de inflatie op peil te houden, op –0,35%, en koopt miljarden aan obligaties op. Het quantitative easing-programma van de Sveriges Riksbank bedraagt 200 miljard Zweedse kronen (€21,4 miljard) en loopt zeker nog tot juni van dit jaar.

Nadelen heeft de haast ongeremde economische stimulering wel: huizenprijzen zijn de laatste jaren met tientallen procenten gestegen. Critici vrezen dat de Riksbank de economie ’oververhit’ en dat de gevolgen niet te overzien zijn als de Zweedse huizenbubbel barst.

Finland boven nul

Dat het ene Scandinavische land het andere niet is, bleek maandagochtend wel uit de nieuwste cijfers over het Finse bbp. Dat groeide in het vierde kwartaal met 0,1% ten opzichte van de drie maanden ervoor, en met 0,4% jaar-op-jaar.

Ofschoon de groei dus maar miniem is, hebben de Finnen reden om tevreden te zijn: de vorige drie jaren kromp de economie. Het bbp ligt nog altijd 7% later dan in 2007, vlak voor de start van de economische crisis. De meeste eurolanden, ook Nederland, zitten alweer boven hun pre-crisisniveau. Mede daarom omschrijft de Finse minister van Financiën Stubb zijn land als „de zieke man van Europa”.