Nieuws/Financieel
439873
Financieel

'Prijzen metalen gaan verder stijgen'

AMSTERDAM - Productiebeperkingen bij metaalproducenten leiden voor het eerst in jaren tot maanden met opeenvolgende prijsstijgingen. Dat constateert ABN Amro in zijn overzicht van de metalenmarkt. Het effect zet bovendien door.

De orders van bedrijven voor Europees plaatstaal namen in februari bovendien verder toe, ook dankzij importtarieven op importstaal uit China door Brussel.

,,We zien het tempo van de krimp in productie de laatste maanden meer snelheid krijgt", aldus macroeconoom Casper Burgering van ABN Amro. In 2017 zullen tekorten in basismetaalmarkten verder groeien. ,,Dat leidt tot verder herstel van de prijzen", voorziet Burgering.

Minder productie

De wereldwijde staaluitstroom bijvoorbeeld is in januari met 7,1% afgenomen. Zelfs staalgigant China produceerde volgens officiële cijfers 7,8% minder.

Het land kondigde bovendien in februari aan talloze mijnen te sluiten; wat op termijn ook bijdraagt aan prijsverhogingen, aldus Burgering.

 

 

De metalenmarkt is de ruggengraat van de industrie, prijsstijgingen duiden op aantrekkende orders en omzetten van verwerkers in de bouw, infrastructuur en bijvoorbeeld de autoindustrie.

Lichte stijging metalen

Twee maanden onderweg in het nieuwe jaar behoren futurecontracten op tin (+10,1%), zink (+9,8%), aluminium (+3,6%) en platinum (+2,7%) en koper (fractioneel) tot de grootste stijgers voor 2016, achter goud, in de grondstoffensector.

 

Die prijsstijgingen voor verschillende metalen zijn afgezet tegen aandelen of de MSCI World-index nog heel gering vergeleken met de malaise afgelopen jaren.

ABN Amro ziet in de economie geen recessie, maar aanhoudend zwakke wereldwijde groei van bedrijven en consumentenuitgaven, bijvoorbeeld aan auto's.

De bank heeft zijn progonoses voor mondiale economiche groei wel naar beneden bijgesteld, meldt het maandagochtend in zijn nieuwe metalenrapport.

Sinds november is het tij langzaam aan het keren, met uitzondering van de klap in China met minder orders begin dit jaar.

 

 

Wereldwijde staalprijzen wonnen wel terrein, geholpen door de sterke tariefstijging in ijzererts, ook weer door het afgenomen aanbod. In 2015 daalde de wereldwijde uitstroom met 2,2%. ,,Maar de marktbalans hebben we nog lang niet bereikt", waarschuwt Burgering.