Nieuws/Financieel
440422
Financieel

Halliburton schrapt weer duizenden banen

HOUSTON (AFN) - De Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Halliburton zet verder het mes in zijn personeelsbestand. In verband met de aanhoudende malaise op de oliemarkt komen nog eens zo'n 5000 banen te vervallen, liet het bedrijf donderdag weten.

Halliburton had eind vorig jaar circa 65.000 mensen op de loonlijst staan. Dat waren er al 15.000 minder dan een jaar eerder. Het concern wacht nog altijd op toestemming voor een fusie met branchegenoot Baker Hughes, waar het afgelopen jaar ook al duizenden arbeidsplaatsen zijn geschrapt.

De samensmelting zal naar verwachting tot een nog groter banenverlies leiden. De prijzen van ruwe olie zijn in de laatste anderhalf jaar met bijna driekwart gekelderd. Veel oliemaatschappijen hebben daardoor drastisch gesnoeid in hun investeringen in de ontginning van nieuwe olievelden.

Goedkeuring

Voorlopig moeten de twee oliedienstverleners echter wachten op goedkeuring van zowel justitie in eigen land als de Europese Commissie. Die doen momenteel diepgravend onderzoek naar de gevolgen van de voorgenomen fusie van de nummers twee en drie op de markt voor de concurrentie.

Wereldwijd marktleider Schlumberger heeft het al net zo moeilijk als Halliburton en Baker Hughes. Daar zijn sinds november 2014 al 34.000 arbeidsplaatsen geschrapt, wat neerkomt op ruim een kwart van het totaal.