Nieuws/Financieel
440454
Financieel

Voormalig topman PostNL naar Sandd

AMSTERDAM - Harry Koorstra, tot een paar jaar geleden topman van PostNL, opent aanval op zijn voormalige werkgever. Hij wordt voorzitter van de raad van commissarissen van Sandd, de enige concurrent van PostNL in Nederland. Dat meldde Sandd donderdag.

“We krijgen met de komst van Koorstra een ervaren bestuurder met veel marketing en logistieke kennis aan boord, die ons zal helpen om Sandd naar een volgende fase in haar succesvolle ontwikkeling te brengen”, zegt de huidige voorzitter van de raad van commissarissen van Sandd, Ronald van de Laar.

Aanval

Dat het postbedrijf uit Apeldoorn de aanval in wil zetten blijkt wel uit het feit dat Ger Jacobs, voormalig commercieel directeur van PostNL, tegelijkertijd is benoemd tot adviseur bij Sandd.

Koorstra wil tegenover De Telegraaf nog niet reageren op zijn nieuwe benoeming, die volgende week ingaat. Koorstra vertrok bij PostNL omdat hij het bedrijf verder wilde opknippen in een pakket- en postbedrijf. Dit wilde de voorzitter van de raad van commissarissen Piet Klaver niet.

Postbodes

Koorstra wilde sneller dan zijn organisatie. Hij zag de risico's van het grote werknemersbestand, waardoor hij met het plan kwam om tienduizenden postbodes in vaste dienst te ontslaan. Dit was noodzakelijk in verband met de digitalisering van de post, waardoor er minder werk te doen was. Dit leidde tot verzet.

Ook ging hij het conflict aan het pensioenfonds, door stortingen in de pensioenkas te weigeren. Dit was volgens Koorstra niet meer te betalen. Een nieuwe werkwijze, die uitliep op overvolle depots en zoekgeraakte postzakken, leidde in 2012 tot zijn vertrek. De huidige bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL is zijn opvolger.