Nieuws/Financieel
440466
Financieel

SOCIALE ZAKEN Lena

Kledingbieb helpt tegen overschot

AMSTERDAM - Bij Lena the fashion library in de Amsterdamse Jordaan kunnen klanten geen kleding kopen maar alleen lenen.

Met dit concept voor „een betere manier van consumeren” geven Suzanne Smulders en de zussen Angela, Diana en Elisa Jansen antwoord op de prangende vraag hoe we beter kunnen omgaan met spullen die er al zijn. Samen richtten ze de eerste kledingbibliotheek van Nederland op.

Massaconsumptie

„In de modewereld draait het tegenwoordig grotendeels om massaconsumptie. Veel vrouwen kopen veel en vaak kleding, waar ze dan ook weer snel op zijn uitgekeken. Dat is om meerdere redenen slecht voor de wereld: het draagt bij aan de schaarste van grondstoffen, houdt slechte arbeidsomstandigheden in stand en helpt mee aan de alsmaar groeiende afvalberg”, aldus Smulders. „Bij Lena kunnen onze klanten vaak en snel wisselen van kleding op een duurzame manier.”

Vrouwen kunnen bij Lena voor een vast bedrag per maand kleding lenen uit de collectie, die bestaat uit vintage- en merkkleding. De geleende items mogen zo vaak geruild worden als de klant wil. Als je een bepaald kledingstuk langere tijd wil houden mag dat ook. En als je er zo aan gehecht bent geraakt dat je het niet meer kwijt wil, is kopen ook nog een optie.

'Modebewuste vrouwen'

Het klantenbestand van de kledingbibliotheek, die in december 2014 haar deuren opende, is gevarieerd, vertelt Smulders.

„Er komen hier veel modebewuste vrouwen die hun verantwoordelijkheid willen nemen door niet bij grote ketens te shoppen en oudere dames die kiezen voor kwaliteit, maar we zien ook veel jonge meiden met weinig budget die op deze manier toch regelmatig van kleding kunnen wisselen We zien het bewustzijn bij onze klanten duidelijk groeien en dat is natuurlijk geweldig.”