Nieuws/Financieel
440469
Financieel

Wolters en Delta Lloyd lichtpunt in sombere sessie

AMSTERDAM - De Europese beurzen volgden woensdag opnieuw het inmiddels bekende recept: de olieprijzen daalden en trokken de financiële markten mee omlaag. Ook de grondstoffensector stond opnieuw zwaar onder druk. In Amsterdam maakte Flow Traders een schuiver na slecht ontvangen kwartaalcijfers. De resultaten van Delta Lloyd en Wolters Kluwer vielen juist enorm goed, en beide aandelen waren de schaarse lichtpuntjes in het sombere beurslandschap.

De AEX-index eindigde 1,9% in de min op 407,52 punten. De Midkap-index ging 1,5% omlaag naar 628,51 punten.

Elders in Europa hadden de verkopers ook ruimschoots de overhand. Frankfurt en Parijs koersten 2,6% en 2% lager. Londen moest 1,6% afstaan. Het Britse pond gleed verder weg vanwege de onrust over een mogelijke Brexit. De munt kwam ten opzichte van de dollar voor het eerst sinds 2009 onder de $1,40.

In Frankfurt stond de koers van Hugo Boss flink onder druk, nadat Société Générale een verkoopadvies afgaf voor het fonds. Het aandeel zakte 7,5%. Gisteren ging het aandeel ook al onderuit vanwege een winstwaarschuwing.

Wall Street stond dinsdagavond onder druk en ook in Azië kleurden de borden vanochtend overwegend rood. Vanmiddag doken de Amerikaanse beurzen ook in de min. Rond het sluiten van de markt in Amsterdam stond de Dow Jones-index 1,3% lager, terwijl de S&P500 1,1% terug moest.

Olieprijzen verder omlaag

De olieprijs werd verder omlaag geduwd, voortbordurend op de teleurstellende verklaring uit Saudi-Arabië de voorgaande dag dat de markt niet hoeft te rekenen op een productieverlaging. Rond de slotbel in Amsterdam stond de prijs van Brent-olie 1,4% lager op zo'n $32,80 per vat. De prijs van Amerikaanse olie 3,1% zakte naar circa $30,90 per vat, mede vanwege de melding dat de olievoorraden in de VS vorige week verder zijn gegroeid.

"Het is opnieuw de olie die het sentiment drukt", stelde beleggingsadviseur Rein Schutte (Indexus) aan het begin van de middag vast. "Maar je ziet ook dat veel partijen hun kruit nog droog houden. De omzetten die er vandaag worden gemaakt zijn niet al te hoog, wat erop wijst dat beleggers niet echt een plan of idee hebben en partijen vooral een beetje naar elkaar zitten te kijken."

"Het is weer het oude recept: de olieprijs gooit roet in het eten", zei ook vermogensbeheerder Stan Westerterp (JNVB). "Het is nog steeds Jantje lacht, Jantje huilt op de markten. Maandag stond de AEX nog 2% hoger, en de afgelopen twee dagen is dat weer ingeleverd. Terwijl er volgens mij niets fundamenteel veranderd is, behalve dan het sentiment onder beleggers. Dat blijft nog steeds erg volatiel. Wil er structureel herstel optreden dan moet er eerst rust terugkeren in de markt. En dat is duidelijk nog niet het geval."

Waan van de dag

Daarom blijft de waan van de dag voorlopig regeren op de markten, denkt Schutte. "De ene dag kijken we met een roze bril naar de markt, en de volgende dag weer met een donkere bril. Verder maakt de markt zich steeds meer op voor wat ECB-voorman Draghi in maart gaat vertellen. En daarop vooruitlopend zie je de rentes in de eurozone verder en verder dalen."

Ondertussen twijfelt de markt aan vrijwel alles, zegt Schutte. "Gisteren waren er nog geluiden dat we de bodem in de grondstoffenmarkten wel een beetje hadden bereikt. En 24 uur later zit de markt weer aan de andere kant van het spectrum. Daar komt bij dat bedrijven hebben steeds minder zicht hebben op de ontwikkelingen voor de lange termijn, omdat de ontwikkelingen in de economie en op de financiële markten zo grillig zijn. Dus vanuit het bedrijfsleven komt er ook niet echt steun."

'Zijwaartse beweging'

Schutte verwacht "voor langere tijd een zijwaartse beweging" op de beurzen. "De markt kiest niet echt richting. Ik had liever gehad dat het even flink omlaag was gegaan waardoor alle pijn eruit was, maar dat is niet gebeurd. En aan de bovenkant zijn er veel partijen die het zekere voor het onzekere nemen en hun risico afbouwen zodra de koersen oplopen. En ondertussen durven veel beleggers ook niet echt te bewegen omdat de richting voor de markten nog niet echt duidelijk is."

En zo raakt de markt in een kringetje dat op zich lang vol te houden is.

Ook Westerterp verwacht een zijwaartse beweging op de markten de komende periode. "Maar wel met heel veel volatiliteit. Koning Onzekerheid regeert nog steeds op de markten. Dat klimaat wordt in mijn ogen versterkt door de opkomst van trackers. Als die verkocht worden, wordt in één keer het hele mandje met onderliggende waardes verkocht, waardoor er grote pakketten aandelen door de markt gaan. Het is nog altijd onduidelijk welke richting de markt gaat kiezen. Het is een beetje tweeledig: aan de ene kant denk ik niet dat we aan de vooravond staan van een crisis of hele diepe recessie. Maar aan de andere kant is het ook niet zo dat de consument nu eens even lekker op het gas trapt om de economie bij de hand te nemen."

Meer obligaties kopen

De malaise in de oliesector en in de winkelstraten is vervelend, zegt Westerterp, "maar dat zijn gewoon onderdelen van de economie die nu even moeten uitzieken. Die sectoren zijn echter niet groot genoeg om de hele wereldeconomie aan het wankelen te brengen. Wat wél een probleem kan worden is als de onzekerheid en de volatiliteit op de financiële markten gaat overslaan naar de reële economie via bijvoorbeeld een lager vertrouwen onder ondernemers en consumenten."

Westerterp verwacht ook weinig soelaas van eventuele extra ingrepen van de Europese Centrale Bank in maart. "Er wordt nog wel wat verwacht, bijvoorbeeld €80 miljard aan obligaties opkopen per maand in plaats van €60 miljard. Maar wat heeft dat nog voor zin, als €60 miljard eigenlijk al niet genoeg is? Terwijl je ondertussen wel uit allerlei hoeken signalen hoort dat de lage rentes de bedrijfsmodellen onder druk zetten. Bijvoorbeeld van verzekeraars, maar ook van pensioenfondsen."

Uiteindelijk moet meer rust op de markten toch komen van de politiek, zegt Westerterp, die aan de slag moeten met hervormingen om de economieën uiteindelijk harder te laten groeien. "Vroeger was het zo dat de centrale bankiers eerst de rust terugbrachten en de economie een zet gaven, en vervolgens de politiek daar achteraan kwam met hervormingen. Maar hervormingen zijn lastig in dit klimaat, want dat wordt afgestraft door kiezers."

Wolters uitblinker

In de vrijwel geheel roodgekleurde AEX hield Wolters Kluwer goed stand na uitstekend ontvangen resultaten. De informatieleverancier wist zowel de omzet en de winst vorig jaar stevig op te voeren en overtrof de verwachtingen van analisten. De bekendmaking van een nieuw aandeleninkoopprogramma viel ook in goede aarde. Het aandeel ging 5,2% vooruit naar €32,93.

Delta Lloyd kwam een dip aan het begin van de middag te boven en voerde winst weer op tot 4,5%. Het aandeel sloot op €5,30. De verzekeraar gaat de eerder aangekondigde claimemissie inperken van €1 miljard naar €650 miljoen. Ook waren beleggers blij met het voornemen van de verzekeraar om dit jaar dividend uit te gaan keren en waren de resultaten van afgelopen jaar beter dan verwacht.

RD Shell werd 2,8% omlaag getrokken na de nieuwe terugval van de olieprijzen. De olie- en gasreus sloot op €19,64. ArcelorMittal had ook last van de verzwakking op de grondstoffenmarkt en zakte 4,7% naar €3,14.

Altice sloot de rij bij de Amsterdamse hoofdfondsen. De Franse kabelaar duikelde naar een verlies van 6% op €12,42.

Randstad belandde eveneens in de achterhoede met een koersverlies van 3,8% op €45,62. JP Morgan verlaagde het koersdoel licht, van €56,50 naar €55. De bank herhaalde zijn 'neutraal'-advies. Voor OCI hadden beleggers 3,9% minder over. De kunstmestfabrikant eindigde op €15,10. Vopak daalde 4,7% naar €38,51.

Boskalis liet 1,6% liggen op €31,24, ondanks het binnenslepen van een klus voor het versterken van de Waddenzeedijk op Texel.

Aderlating Flow Traders

Midkapper Flow Traders ging in de uitverkoop met een aderlating van liefst 10,9% op €39,86. Beleggers lieten het aandeel vallen vanwege de tegenvallende gang van zaken over het vierde kwartaal. Roestvrijstaalmaker Aperam moest 5,3% afstaan en sloot op €29,995.

Bouwbedrijf BAM, dat de voorgaande dag hard werd geraakt na een somber rapport van Kempen, dook nog eens 1,9% omlaag en sloot op €4,097.

Chipbedrijf ASMI klom 0,7% tot €37,28 na de gepresenteerde jaarcijfers en een verhoging van het dividend. Branchegenoot Besi ging 1,9% vooruit naar €21,32. Corbion eindigde bovenaan de Midkap met 2,9% winst op €20,12.

Smallcap Refresco kon 2% bijschrijven op €15,30 vanwege de overname van de Duitse bottelarij van PepsiCo. Een overnamebedrag noemde het bedrijf niet. Wel liet de sap- en frisdrankbottelaar weten dat het met de overname zijn positie op de belangrijke Duitse markt verstevigt.

Op de lokale markt stond SnowWorld onveranderd op €7. De uitbater van skihallen zou een ruzie met de gemeente Landgraaf hebben bijgelegd, waardoor SnowWorld zijn skihal daar verder kan ontwikkelen.

Bij Euronext (-7,8% op €34,30) liep er wat speculatie uit de koers. Gisteren noteerde het aandeel van de beurzenuitbater nog een flinke plus vanwege het bericht dat de London Stock Exchange en Deutsche Börse aan een fusie werken. Dat leidde ook tot nieuwe overnamespeculatie bij Euronext.

Ontvang dagelijks automatisch de gratis DFT Nieuwsbrief met het laatste financieel-economische nieuws.