Nieuws/Financieel
440508
Financieel

VW-schandaal drukt resultaten Kendrion

Amsterdam - Het schandaal rond de ’sjoemelsoftware’ in VW-auto’s heeft ook zijn sporen nagelaten op de resultaten van toeleverancier Kendrion. Klanten in de autosector waren in het vierde kwartaal sowieso al voorzichtig met de voorraden, maar bij VW was dat „misschien nog iets geprononceerder”.

Volgens Kendrion-topman Joep van Beurden (overigens géén familie van Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden) heeft Kendrion door het schandaal minder bestellingen binnengekregen van VW, maar hij wilde niet kwantificeren hoe groot het effect was. De fabrikant van elektromagnetische componenten haalt zo’n €60 miljoen omzet bij de Duitse autogroep. Kendrion levert onder meer ventielen voor dieselmotoren.

VW was zeker niet de enige die voorzichtiger was in het laatste kwartaal van vorig jaar. Volgens Van Beurden was er een „brede vertraging in de acitiviteiten” in de autosector.

'Bestel toch maar niet'

Dat schreef de Kendrion-topman ook vooral op het conto van de toenemende onzekerheid over de economische omstandigheden. „Dan is december typisch een moment om nog eens naar de balans te kijken. En bij economische onzekerheid zie je dat alle bedrijven zeggen: laten we die bestelling toch maar even niet doen”, zei Van Beurden in een toelichting op de kwartaalcijfers.

En als je al die individuele beslissingen bij elkaar optelt kom je tot een aardig effect, zo was donderdag terug te zien in de kwartaalcijfers. Klanten bouwden de voorraden af in december en dat merkte Kendrion in de bestellingen. „Maar bedrijven kunnen niet oneindige met ’destocking’ blijven doorgaan”, zei Van Beurden. Hij verwacht dan ook dat dit effect in het lopende kwartaal en volgend kwartaal zal afnemen.

Dividend op peil

„En daarnaast hebben wij ook de indruk dat de verkopen bij VW weer redelijk hersteld zijn de afgelopen tijd”, zei Van Beurden. En om aan te tonen dat er bepaald geen sprake is van paniek op het hoofdkwartier in Zeist is besloten om het dividend op peil te houden, ondanks de gedaalde winst. Kendrion-aandeelhouders kunnen opnieuw €0,78 per aandeel tegemoet zien. „Als teken van vertrouwen richting aandeelhouders”, zei Van Beurden.

Hij heeft per 1 december vorig jaar de bestuurshamer overgenomen van Piet Veenema. Een „accentverschuiving” die hij wil doorvoeren is een grotere focus op winstgevendheid. „We willen dat de groei van de omzet van de afgelopen jaren zich beter vertaalt in de winstgevendheid.” Van Beurden komt tijdens een strategiedag op 3 mei met een nadere uitwerking van die plannen.