Nieuws/Financieel
440538
Financieel

Eten of gegeten worden!

Corbion(.nl) is een bemiddelingsbureau dat op een persoonlijke wijze praktische hulp en verzorging biedt; deze bemiddelt tussen groepen zelfstandige zorgverleners en mensen en instellingen die extra zorg nodig hebben. Corbion(.com) is voor beleggers een middelgrote, beursgenoteerde producent van voedingsingrediënten.

Confusing? Het oude CSM verruilde enige jaren geleden deze historische naam voor een nieuwe naam die blijkbaar niet beschermd was. Dat zegt mogelijk iets over de zorgvuldigheid van de leiding van het bedrijf; mogelijk ook iets over het zelfstandige voortbestaan? Is Corbion.com overnamekandidaat?

Mondiaal gezien is voormalig CSM in melkzuur een van de toonaangevende spelers. ''Lactic Acid'' heeft een breed toepassings-gebied in velerlei bedrijfssectoren, van voeding tot persoonlijke verzorgingsproducten. CSM levert zijn ingrediënten aan een breed scala voedingssegmenten zoals Bakery, Beverages, Confectionery, Sea Food, Meat & Poultry, Sauces & Dressings, Savory, etc. Kortom, een middelgroot bedrijf dat zowel voor het Duitse Evonik (het voormalige Degussa) als voor DSM een niet onsmakelijk hapje zou kunnen zijn. Is het einde oefening voor deze weinig aansprekende naam?

Hoofdfonds DSM heeft in de voorbije twee jaar twee pogingen van Duitse midcapper Evonik overleefd om overgenomen te worden. CEO F. Sijbesma wees dit voorstel tot 2x toe, af. Wat brengt 2016? Een paar bemerkingen. De autonome omzetontwikkeling van het concern (met name voeding) was in 2015 positief. In 2016, waarin de winstmarge bij veel cyclische bedrijven onder druk staat, ontpopt DSM zich mogelijk (met een verwachte winstmargeverbetering) tot dé positieve uitzondering. Door een eerder ingezette kostenreductieprogramma lijkt de brutowinst-marge, na twee teleurstellende jaren, de opgaande lijn op te pakken.

De EBTDA-marge van de unit 'Performance Materials' is fors opgelopen (>15%); dit was bij DSM (2015) een positieve verrassing. Mogelijk dit jaar zal de marge echter wat teruglopen, maar blijft al met al in positieve zin opvallen. Een goede performance maakt de farmaciedochter van DSM door. DSM bezit bijna de helft van de aandelen van de Amerikaanse farmaceut Patheon.

Ooit was DSM een zwakke broeder in farmacie; maar nu heeft DSM in 'Antibiotica' een stevige samenwerking met het Chinese Sinochem en in overige farmacieproducten een 49%-belang in farmaceut Patheon (jaaromzet van ruim $ 2 miljard en een brutowinstmarge van > 20%). Deze laatste gaat dit jaar naar de beurs en DSM wil zijn belang ''cashen'', wat mogelijk € 1-1,2 miljard gaat opleveren. En ''last but not least'' de innovatie-unit die dit jaar mogelijk break-even zal draaien. De succesvolle biomedische dochter Kensey Nash valt hieronder, al was 2015 omzettechnisch ietwat tegenvallend vanwege bezuinigingen in de Amerikaanse zorgsector.

Met de opbrengst van Patheon kan de balans van DSM (2015: net debt/EBITDA=2) het volledige bedrag gebruiken voor een middelgrote overname in de voedingssector. Een verdere verbreding van het productenpakket, waar DSM toch al voortvarend mee bezig is, laat het geheel alleen maar aansterken. Laat nu toevallig de marktwaarde van Corbion.com, van ongeveer gelijke omvang zijn als de verkoopwaarde van 49%-Patheon. En DSM heeft in het verleden al eerder onder onze 'midcaps' toegeslagen: Gist Brocades.

Vervelend voor DSM is dat Evonik, dat met zijn hoofdkantoor bij DSM-Heerlen slechts enkele kilometers vandaan ligt (!), over een nog veel sterkere balans beschikt. De 'Net-Debt' positie is er zelfs negatief! De kas ligt er, dankzij de huidige rentepolitiek van Mario Draghi, vol me nutteloze munten. Evonik zou een dief van de eigen portemonnaie zijn, als het met zijn cashpositie niets zou doen. Dat geldt natuurlijk ook voor DSM, maar in mindere mate (eerst moet 't zijn farmaciebelang verkopen (hetgeen als actieplan overigens duidelijk is uitgesproken door 't management), alvorens men zou kunnen toeslaan. ''Corporate Action'' lijkt in de sector, hoe dan ook, onvermijdelijk.

En er gebeurt al het een en ander in overnameland. Begin 2016 kocht het Chinees bedrijf ChemChina de Zwitserse concurrent van Evonik en DSM: Syngenta. Toch geen kleintje! Daar zal het niet bij blijven. De vraag is nog alleen maar: ''wie eet wie nu op''! Gedreven door de negatieve rentepolitiek van de ECB, en door het mager groeivooruitzicht, zal het sowieso spannend worden.

Maar geen gok is zonder risico, zeker nu niet. De markten zijn uiterst kwetsbaar & volatiel: Jantje huilt, Jantje lacht. Dat heeft veel met de financiële posities van overheden te maken, vooral ook omdat de nog uiterst zwakke Europese banken sector als een ''zwaard van Damocles'' boven onze hoofden zwaait. Elke dag is er dan ook een van: ''neues gluck, neues spiel."

...en voor de rest ben ik van mening dat gebouw Z van de UVT en alle andere onzinnige gebedshuizen binnen de muren van onze universiteiten per direct gesloten dienen te worden... ook van Cato de oudere is de geinige quote: ''vermijd woordenwisselingen met kletskousen. Elk kreeg een tong, weinigen verstand."

Drs. R. Melchers is onafhankelijk financieel analist.