Nieuws/Financieel
440587
Financieel

Woekerpolissen drukken winst Lloyds

LONDEN (AFN) - Lloyds Banking Group heeft vorig jaar fors minder winst geboekt omdat het een slordige 5 miljard euro opzij moest zetten om klanten te compenseren voor de verkoop van woekerpolissen. De nettowinst ging met 36 procent omlaag tot 956 miljoen pond (1,2 miljard euro). Dat maakte het Britse financiële concern donderdag bekend.

De winstmarges en omzet van het bankconcern staan al tijden onder druk, als gevolg van de extreem lage rentetarieven. Hierdoor dalen de inkomsten van de bank. Lloyds-topman Antonio Horta-Osorio probeert dit op te vangen door banen te schrappen, vestigingen te sluiten en te investeren in technologie.

Het compenseren van klanten die in het verleden woekerpolissen kregen aangesmeerd heeft het concern al in totaal zo'n 16 miljard pond gekost. Sinds de jaren negentig hebben veel financiële instellingen zich schuldig gemaakt aan het verkopen van complexe beleggingsverzekeringen, waar buitensporige hoge kosten aan verbonden waren. Daardoor kwamen miljoenen consumenten in de financiële problemen.