Nieuws/Financieel
440613
Financieel

Hoek haalt hard uit naar DNB

AMSTERDAM (AFN) - De voormalige topman van Delta Lloyd Niek Hoek heeft donderdag hard uitgehaald naar De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder ,,maakt van Nederland een bananenrepubliek waar spelregels op basis van volstrekte willekeur continu veranderen'', stelde hij in een reactie op de website van Het Financieele Dagblad.

Het FD gaf later op de ochtend aan dat Hoek heeft bevestigd de reactie te hebben geplaatst. Hij reageerde op het commentaar van de krant, dat inging op de bijgestelde plannen voor de claimemissie van Delta Lloyd. Die emissie is nodig om de kapitaalpositie van de verzekeraar te versterken.

Volgens Hoek komt Delta Lloyd ,,louter en alleen'' kapitaal tekort doordat DNB de afgelopen jaren de spelregels steeds veranderde. ,,Zo moest de waardering van uitstekende hypotheken opeens op basis van retailspreads plaatsvinden en mochten inkomsten uit asset management, volstrekt ten onrechte,opeens niet meer als kapitaal meetellen'', somde hij op.

Schande

,,Geen wonder dat internationale beleggers hier schande van spreken en niet graag meer in Nederlandse financiële instellingen beleggen'', aldus de voormalige bestuursvoorzitter, die begin vorig jaar met vervroegd pensioen ging.

Delta Lloyd botste in de jaren dat Hoek het bedrijf leidde meermaals met DNB. De toezichthouder vond dat de verzekeraar een te risicovol beleid voerde en zijn kapitaalbuffers verder moest versterken. Daarnaast vond DNB dat Delta Lloyd misbruik maakte van voorkennis over een aanpassing van de rekenrente in 2012. Dat oordeel leidde vorig jaar tot het vertrek van financieel directeur Emiel Roozen.

In zijn reactie spaarde Hoek ook het FD niet. De krant is in zijn ogen ,,verworden tot een tweederangs spreekbuis van DNB''.