Nieuws/Financieel
440635
Financieel

Winst- en omzetgroei voor Besi

DUIVEN (AFN) - BE Semiconductor Industries (Besi) heeft zowel zijn winst als omzet in het vierde kwartaal zien groeien ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat bleek donderdag bij de bekendmaking van de jaarcijfers van de toeleverancier aan de chipindustrie.

Besi zette een winst in de boeken van 9,7 miljoen euro, tegen 6,3 miljoen euro een kwartaal eerder. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar daalde de winst met 10 miljoen euro, aldus het bedrijf. De omzet groeide kwartaal op kwartaal met bijna 8 procent tot 77,8 miljoen euro. Maar ten opzichte van het vierde kwartaal een jaar eerder kwamen de opbrengsten bijna 13 procent lager uit. Besi wijt de afname op jaarbasis aan de ,,neergang'' van de sector.

Aan het eind van het vierde kwartaal had Besi voor ruim 77 miljoen euro aan orders in de boeken, 3,2 procent meer dan een kwartaal eerder. Dat was voornamelijk door een toenemende vraag naar smartphone- mobiele en automotive applicaties. De onderneming verwacht dat de omzet in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar tussen 5 procent lager en 5 procent hoger uitkomt dan in het vierde kwartaal. De operationele winst zal dalen, door onder meer wisselkoersbewegingen en hogere uitgaven.

Voorzichtig optimistisch

Topman Richard Blickman sprak van een solide winstgevendheid voor het bedrijf ondanks een moeilijke markt. Hij is ,,voorzichtig optimistisch'' voor de toekomst, hoewel veel onzeker blijft vanwege het economische klimaat. Besi stelt over 2015 een dividend voor van 1,20 euro per aandeel.

Blickman wees in een toelichting op de toename van de brutomarge, naar 50 procent. ,,We zijn al zeven jaar heel winstgevend en weten de marge ook in slechte tijden steeds verder te verbeteren. Dat geeft hoop voor de toekomst'', concludeerde hij. ,,We laten daarbij zien dat we het in moeilijke tijden beter doen dan anderen.''

Schaalvoordelen

Besi heeft nog ruimte om zijn productie op te voeren, aldus Blickman. Schaalvoordelen kunnen dan voor een verdere verbetering van de marge zorgen.

Dit jaar moet in principe de ,,opmaat'' vormen vormen voor sterkere groei in 2017, zei Blickman verder. ,,Maar we zijn afhankelijk van de wereldeconomie, dus voorzichtigheid is geboden.''