Nieuws/Financieel
440639
Financieel

Relx trekt stijgende lijn door

AMSTERDAM (AFN) - Informatieleverancier Relx heeft vorig jaar zijn resultaten verder verbeterd en verwacht die lijn dit jaar door te kunnen trekken. Dat maakte het voormalige Reed Elsevier donderdag bekend.

Relx boekte vorig jaar een omzet van 8,2 miljard euro. Mede dankzij gunstige wisselkoerseffecten waren de opbrengsten 15 procent hoger dan een jaar eerder. Op eigen kracht werd een plus van 3 procent geboekt. De operationele winst groeide op die basis met 5 procent, naar 2,5 miljard euro.

De ontwikkelingen in het begin van dit jaar komen overeen met die van 2015, stelde bestuursvoorzitter Erik Engstrom. Hij voorspelde daarom een verdere toename van de onderliggende winst en omzet in 2016.

Risk & Business Analytics

Alle onderdelen van het bedrijf gingen vooruit in 2015. De sterkste groei werd geboekt door Risk & Business Analytics, waar de opbrengsten, gecorrigeerd voor wisselkoersen en overnames, met 7 procent toenamen. Exhibitions volgde met een plus van 5 procent. De juridische, wetenschappelijke en medische dienstverlening boekte een marginale groei. Onderdeel Legal boekte daarbij wel een winstgroei van 7 procent.

Relx verwacht dat de trends bij alle onderdelen dit jaar nagenoeg onveranderd doorzetten. De tweejarige cyclus bij het organiseren van grote evenementen stuwt de omzetgroei van Exhibitions daarbij naar schatting met 3 procentpunt.

Tempo

In Noord-Amerika zette de groei afgelopen jaar door in hetzelfde tempo als voorheen. In Europa zag het concern een lichte verbetering, naar een omzetgroei van 2 à 3 procent, zei Engstrom. In de rest van de wereld zwakte de groei wat af.

Relx kondigde donderdag aan dit jaar voor 700 miljoen pond (884 miljoen euro) aandelen in te kopen. Het dividend wordt met 5 procent opgeschroefd naar 0,40 euro per aandeel.