Nieuws/Financieel
440648
Financieel

Ruzie bij de notaris gaat jou geld kosten

Als je op een notariskantoor werkt, krijg je soms te maken met ruzies. Bijvoorbeeld tussen erfgenamen over de verdeling van de nalatenschap. Ook bij echtscheidingen staan de ex-echtgenoten geregeld lijnrecht tegen over elkaar en hetzelfde doet zich voor bij samenwoners die uit elkaar gaan.

De notaris is dan de neutrale partij die gebruikt kan worden om je gelijk te halen of als 'postduif' om boodschappen aan je ex door te geven. Lekker makkelijk en bovendien goedkoper dan een advocaat.

Betalen

Dat laatste is vanaf 14 oktober jl. nog maar de vraag. Want de tuchtrechter in Den-Haag heeft een uitspraak gedaan die er voor zal zorgen dat de notaris meer werk moet verrichten. En dat extra werk zal betaald moeten worden door de ruziemakers.

Een man en vrouw woonden samen en hadden samen een huis gekocht en een samenlevingscontract getekend. Jaren later gaan ze uit elkaar en wordt het huis te koop gezet. Gelukkig voor de ex-partners wordt het huis verkocht met een overwaarde van (afgerond) € 12.000,-.

Helaas was de relatie dusdanig bekoeld dat er advocaten waren ingeschakeld. Eén van hen schreef de notaris dat zijn cliënt (de man) niet aanwezig zou zijn bij de ondertekening van de akte van levering van de woning. Wel werd opgemerkt dat de overwaarde geheel aan de man uitbetaald moest worden omdat hij nog geld kreeg van de vrouw.

De akte van levering werd getekend, maar de notaris betaalde de overwaarde niet uit. Hij hield deze in depot omdat er geen eenduidige (uit)betalingsopdracht was verstrekt door de man en de vrouw. Zij wilde namelijk dat de notaris gewoon de helft aan haar zou uitbetalen.

De notaris hield dus het geld vast, maar stelde geen depotovereenkomst op. Daarin had duidelijk vastgelegd kunnen worden wanneer de notaris zou uitbetalen en wat de verdere spelregels zouden zijn.

De vrouw klaagde hierover bij de Kamer van Toezicht en deze gaf de vrouw gelijk. In de ogen van de tuchtrechters had de notaris namelijk een depotovereenkomst moeten maken en laten tekenen door de ex-partners.

Depotovereenkomst

De notaris kreeg geen straf opgelegd, mede omdat partijen wisten dat de notaris het geld niet zou uitbetalen zonder hun beider toestemming en de notaris dit zes (!) maanden later nog eens aan hen had laten weten.

Ik denk echter dat de consequentie voor de dagelijkse praktijk zal zijn dat iedere notaris nu een depotovereenkomst zal gaan opstellen als er onenigheid is over de uitbetaling van geld dat op de Derdengeldenrekening staat.

Maar het werk dat dit met zich meebrengt, zal de notaris wel in rekening mogen brengen bij de ruziënde partijen. Dus je ruzie uitvechten bij de notaris is niet meer vrijblijvend of goedkoop.

Bezint dus vóórdat je met de ruzie begint.

Wil je hierover wat laten weten, stuur dan een mail.