Nieuws/Financieel
440668
Financieel

Nikkei pakt flinke winst

TOKIO (AFN) - De aandelenbeurs in Tokio heeft donderdag het verlies van de afgelopen twee dagen omgebogen in een flinke winst. Evenals in New York wist de stabiliserende olieprijs het beurssentiment te ondersteunen. In Tokio sloot de Nikkei 1,4 procent hoger op 16.140,34 punten.

Technologiebedrijf Foxconn maakte bekend een meerderheidsbelang in het noodlijdende Japanse elektronicaconcern Sharp te nemen. De overname voor 5,9 miljard dollar bezorgde Foxconn op de beurs in Taiwan een plusje van 0,3 procent. Het aandeel Sharp verloor ruim 14 procent. Na sluiting van de beurzen stelde Foxconn de ondertekening van de deal echter uit, vanwege het ontvangen van ,,belangrijke nieuwe informatie''.

De andere beurzen in het Verre Oosten sloten vlak tot licht hoger. De Kospi in Seoul ging 0,3 procent omhoog, terwijl de All Ordinaries in Sydney marginaal in het groen de dag uitging. De Hang Seng in Hongkong eindigde 1,5 procent lager.

In China gingen de koersen hard onderuit, daar zakte de beurzen in Shanghai en Shenzhen meer dan 6 procent. Daarmee tekenden ze het grootste dagverlies op in een maand tijd. Winstnemingen en een afwachtende houding van beleggers naar de komende G20-bijeenkomst waren volgens kenners de oorzaak van de val. Bij de vergadering van de ministers van financiën en centrale bankiers staan de onrust op de markten en de wereldwijde economische terugval naar verluidt hoog op de agenda.