Nieuws/Financieel
440673
Financieel

'Heijmans overtreft verwachtingen'

AMSTERDAM (AFN) - Heijmans heeft afgelopen jaar beter gepresteerd dan verwacht, ondanks een enorm verlies op de Nederlandse inframarkt. Dat stelde KBC Securities donderdag. De Belgische bank greep de resultaten aan om het aandeel van het bouwbedrijf te promoveren naar zijn kooplijst.

KBC wees op het onderliggende bedrijfsresultaat van min 5 miljoen euro. Daarmee was dit verlies in 2015 1 miljoen euro beperkter dan verwacht. Heijmans meldde verder een nieuwe financieringsovereenkomst voor de periode tot en met 2018.

Analist André Mulder van Kepler Cheuvreux gaf aan dat die overeenkomst ook enige vragen oproept, omdat Heijmans zelf aangeeft dat de verhouding tussen bedrijfsresultaat en schuld verder moet verbeteren. Dat betekent volgens Mulder waarschijnlijk dat nieuwe maatregelen nodig zijn om de schuld te verkleinen, aangezien het lastig is het resultaat op korte termijn verder significant te verbeteren.

Kapitaalinjectie

Op dit vlak zou een verkoop van de grondbank soelaas kunnen bieden, aldus de analist. ,,Maar een kapitaalinjectie blijft volgens ons een andere optie'', voegde hij daaraan toe. Ook Kepler adviseert het aandeel Heijmans te kopen.

ING zei dat de resultaten beter waren dan gedacht. Verder is de nieuwe financieringsovereenkomst duidelijk positief. De bank ziet de cijfers als een opluchting. Het advies is buy.

Op het Damrak werden de cijfers van het bouwbedrijf enthousiast ontvangen. Het aandeel Heijmans stond donderdag om 10.05 uur 15 procent in de plus op 7,26 euro. Daarmee was het veruit de sterkste stijger bij de lokale fondsen.