Nieuws/Financieel
440682
Financieel

Winst NN loopt hard op

AMSTERDAM (AFN) - NN Group (Nationale-Nederlanden) heeft vorig kwartaal zijn nettowinst stevig weten op te voeren. Het resultaat werd deels gestuwd door boekhoudkundige en belastingmeevallers. De premie-inkomsten en de omzet van nieuwe levensverzekeringen namen af. De verwachte winst op nieuwe polissen steeg wel met 13 procent.

De verzekeraar en vermogensbeheerder meldde donderdag een nettowinst van 360 miljoen euro over het vierde kwartaal, tegen 197 miljoen euro een jaar eerder. De operationele winst uit voortgezette activiteiten zakte met bijna 4 procent, naar 250 miljoen euro. De verkopen namen met 3 procent af, tot 1,3 miljard euro

De solvabiliteit van NN kwam volgens de nieuwe Solvency II-regels eind vorig jaar uit op 239 procent. Daarbij is al rekening gehouden met de uitbetaling van het dividend over 2015.

Vermogensbeheer

Het operationele resultaat liep vooral hard achteruit bij het vermogensbeheer. De provisie-inkomsten gingen hier verder omlaag en NN boekte een afschrijving van 13 miljoen euro in verband met de reorganisatie van het onderdeel. Het vermogensbeheer moet door die operatie een betere focus krijgen, om uiteindelijk weer te kunnen groeien.

Bestuursvoorzitter Lard Friese gaf in een toelichting aan dat NN op de kosten blijft letten. Afgelopen kwartaal werd in Nederland een besparing van 15 miljoen euro gerealiseerd, naar een kostenniveau 803 miljoen euro. De verdere bezuinigingen zijn een doorgaand proces, aldus Friese, waarbij geen concreet streefgetal voor banenreducties wordt gehanteerd.

Winst

Over heel 2015 boekte NN een nettowinst van 1,6 miljard euro, na een plus van 588 miljoen euro in 2014. De operationele winst verbeterde met een derde, naar 1,4 miljard euro. Het bedrijf stelt een slotdividend voor van 1,05 euro per aandeel.

NN gaf geen prognose voor 2016.