Nieuws/Financieel
440710
Financieel

Lagere winst voor Kendrion

ZEIST (AFN) - De producent van elektromagnetische componenten Kendrion heeft in 2015 een lagere winst behaald. De omzet ging licht omhoog, vooral dankzij gunstige wisselkoerseffecten, maar voldeed niet aan de eigen doelstellingen.

De nettowinst daalde naar 16,8 miljoen euro, van 20,2 miljoen euro een jaar eerder. Dat kwam door hogere kosten. De omzet klom met 3 procent tot 442,1 miljoen euro.Het bedrijf had voor 2015 eigenlijk een doelstelling voor een omzet van 450 tot 500 miljoen euro. Kendrion gaf aan zijn financiële doelstellingen onder de loep te nemen en in mei met een strategische update te komen.

Volgens Kendrion was in de tweede helft van het jaar bij zowel de divisie Industrial als Automotive sprake van een zwakkere activiteit in vergelijking met het eerste halfjaar. Over heel 2015 was bij Automotive sprake van een autonome groei met 5 procent, terwijl bij Industrial de omzet vlak bleef.

Onzeker

Kendrion verwacht dat de economische situatie in 2016 onzeker blijft en vergelijkbaar zal zijn met de tweede helft van afgelopen jaar. Volgens het bedrijf laat Duitsland, de belangrijkste markt van Kendrion, nog groei zien, maar is in veel andere Europese landen sprake van stagnatie. Ook zijn er zorgen over China, aldus Kendrion.

Het bedrijf meldde daarnaast in het vierde kwartaal enige impact te zien van het dieselschandaal bij Volkswagen. De nieuwe topman Joep van Beurden kon echter geen concrete details geven. Het is volgens hem moeilijk te voorspellen hoe dit in 2016 zal ontwikkelen. Volkswagen is direct en indirect goed voor een jaarlijkse omzet van circa 60 miljoen euro bij Kendrion.

De onderneming wil het dividend handhaven op 0,78 euro per aandeel. Volgens Kendrion wordt daarmee het vertrouwen in de fundamenten van het bedrijf onderstreept.