Nieuws/Financieel
441484
Financieel

Opmars olie laat beleggers juichen

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs heeft het herstel van vorige week een krachtig vervolg gegeven. Beleggers trokken zich op aan de hogere olieprijzen en legden zorgen over een mogelijke Brexit naast zich neer. Verzekeraars en staalproducenten behoorden tot de koplopers.

De AEX-index is 2,1% hoger gesloten op 420,8 punten. De Midkap ging 1,4% vooruit naar 643,3 punten.

Op andere Europese beurzen waren beleggers eveneens goedgemutst. In Parijs klom de CAC-40 1,8%, terwijl de Duitse DAX 2% won.

Herstel olieprijs

Vermogensstrateeg Joop van de Groep (Antaurus) schrijft het enthousiasme allereerst toe aan de stijging van de olieprijzen met 4-5%. ,,Steeds meer olieproducerende landen zijn bereid tot concessies, in het besef dat ze met het volop oppompen in eigen voet schieten.  Het bericht dat het aantal boorinstallaties in de VS verder gedaald is, helpt ook."

Ook de stijging van de dollarkoers met meer dan 1%, komt het sentiment in Europa volgens Van de Groep ten goede. ,,En dat terwijl de aanleiding niet zo positief is, namelijk de zorgen over een mogelijke Brexit. Een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie pakt niet alleen slecht uit voor het pond, maar in mindere mate ook voor de euro."

Vermogensstrateeg wijst er voorts op dat de beurzen twee weken geleden te hard waren teruggezakt. ,,Beleggers begonnen een recessie in te prijzen. Opmerkelijk is dat ze nu gelaten reageren op berichten over een groeivertraging in Europa. De over het algemeen goede bedrijfscijfers bieden houvast. Te meer omdat het gemiddelde dividendrendement veel hoger ligt dan de rente op staatsleningen." 

Analist Youri Sleutel van Lynx ziet nog meer positieve factoren. ,,Het opstappen van de baas van de Chinese beurswaakhond helpt eveneens. Dit biedt hoop op nieuwe stappen. Voorts worden steeds meer shortposities teruggedraaid, wat het beursherstel versterkt."

Verzekeraars in trek

In de AEX-index eindigde ArcelorMittal met een plus van 7,4% aan kop, gesteund door het herstel van de staalprijzen. ,,Deze staan nu op het hoogste niveau in vier maanden", aldus analist Jauke de Jong van AFS.

Kabelmaatschappij Altice volgde met een vooruitgang van 7,2%.

De verzekeraars deden ook goede zaken. Aegon en Delta Lloyd stegen 4,7% en 2,5%.

Speciaalchemiebedrijf DSM won 3,3%, na een adviesverhoging door de Britse broker Equita van 'houden' naar 'kopen'.

In de Midkap ging Fugro aan kop met 9,1% winst, gesteund door de stijging van de olieprijzen. Bovendien herhaalde KBC zijn koopaanbeveling voor de bodemonderzoeker in aanloop naar de publicatie van de jaarcijfers op vrijdag.

Staalproducent Aperam en medisch toeleverancier Fagron volgden met plussen van 4,2% respectievelijk 3,9%.

Besi won 3,5% na een positief rapport van Rabobank. De bank herhaalde zijn koopadvies, en verwacht dat de toeleverancier aan de chipsector dit jaar beter zal presteren dan zijn concurrenten.

Air France KLM stond onderaan met 5,7% verlies, enerzijds vanwege het oplopen van de brandstofprijzen. Bovendien herhaalde vermogensbeheerder Jefferies zijn 'underperform'-advies, zij het dat deze gepaard ging met een verhoging van het koersdoel van €5,50 naar €7.

Lokaal fonds Novisource verloor 2,4% op het nieuws dat het complete bestuur aftreedt. Een meerderheid van de aandeelhouders heeft geen vertrouwen meer in de bedrijfstop van de bemiddelaar van interim-professionals.

Wat gebeurt er met de pensioenen in Nederland? DFT zet het op een rijtje in dit dossier.