Nieuws/Financieel
441492
Financieel

Fonds in beeld

Aandelen inkopen bij onze oosterburen?

In 2000 was Duitsland nog de zieke man van Europa, maar daarna heeft de economische motor van Europa beleggers prima rendementen geleverd. Duitse aandelen zijn de laatste tijd echter niet alleen meer een succesverhaal.

Ook Tim Albrecht, beheerder van Deutsche Invest I German Equities, erkent dat de vette jaren even voorbij zijn.

Jaren waarin Duitse aandelen gewild waren, niet alleen als een belegging in de economische motor van Europa, maar ook - via de Duitse exportmachine - een indirecte investering in de toen nog hypende opkomende landen.

,,Duitsland was de sterkste groeier in Europa, maar het verschil met andere Europese landen is veel kleiner geworden", stelt Albrecht.

Goede balans

Desondanks vindt het fonds van aanbieder Deutsche AM nog steeds beleggers, in binnen- en buitenland. ,,De Duitse aandelenmarkt is ondanks een stabiele winstgroei volatiel, maar biedt ook een dividendrendement van gemiddeld 3%. De Duitse economie heeft verder een goede balans tussen export en consumptie."

Dat laatste onder meer door hogere Duitse lonen en een recordniveau van het Duitse consumentenvertrouwen.

Vraagteken governance

Albrecht ziet dat beleggers kritischer zijn geworden. Affaires hebben vraagtekens gezet bij de corporate governance van Duitse beursgenoteerde bedrijven. Onder meer de grote invloed van familiebelangen was een storende factor.

Albrecht: ,,De laatste jaren is er echter onder druk van Amerikaanse en Britse aandeelhouders veel verbeterd."

Van die verbetering in ondernemingsbestuur zal uiteindelijk ook het geplaagde Volkswagen profiteren, na de ophef over de sjoemelsoftware. ,,We zien op dit vlak potentieel. We hebben onze aandelenpositie - de helft van de indexweging in de DAX - aangehouden."

Koers-winstverhouding

Duitse aandelen zijn volgens Albrecht allesbehalve duur. ,,Ze noteren op een koers-winstverhouding van circa 11. Uitgaande van gelijkblijvende bedrijfswinsten in 2016, onze verwachting voor dit jaar. Bij de Grexit-paniek in 2011 lag dat gemiddelde onder de 10."

Duitse bedrijven zullen gezien hun gezonde balansen in 2016 een record aan dividend uitbetalen, zo verwacht Albrecht. ,,Met aandeleninkoopprogramma's is men minder scheutig, omdat bedrijven vrezen tegen te hoge aandelenkoersen in te stappen."

Slecht signaal

Volgens Albrecht geeft dat beleggers een slecht signaal. ,,Daarmee verwacht je dus in feite dat je aandelenkoers daalt." Alle lof van Albrecht daarom voor Siemens-topman Joe Kaese die een duidelijk aandeleninkoopprogramma heeft aangekondigd.

Het bedrijf kan dit volgens Albrecht ook goed hdebben. ,,Door de lage rente zijn de kosten van vreemd vermogen, lager dan dat van eigen vermogen (het dividend dat op aandelen wordt uitgekeerd, red).

Lees hier alles over beleggingsfondsen