Nieuws/Financieel
441521
Financieel

'Fed dit jaar niet meer in actie'

‘Kans wereldwijde recessie is 30%’

Hoewel de centrale banken, waaronder de Europese centrale bank (ECB) vol de voet op het monetaire gaspedaal gaan zetten, is de kans aanzienlijk dat de mondiale economie op weg is naar een negatieve groei. Dat stelt senior econoom Raymond van der Putten van  BNP Paribas in een prognose voor de komende 12 maanden.

Volgens van der Putten zal naar verwachting de ECB in maart het monetaire beleid verder versoepelen en mogelijk later dit jaar nog een keer. Hij wijst er echter op dat centrale bankiers met losse flodders schieten en onvoldoende impulsen geven om de economie aan te kunnen jagen.

De opkomende landen zullen verder gebukt blijven gaan onder de schuldenberg in Amerikaanse dollars, waardoor zij last blijven houden van een zwakke groei, stelt van der Putten.

De BNP-econoom gaat er verder van uit dat vanwege de economische risico’s de Federal Reserve dit jaar het kruit droog zal houden met nieuwe renteverhogingen.

Verder zal in zijn visie de dollar zijn rol als 's werelds sterkstee munt geleidelijk gaan kwijtraken ten faveure van de euro en de yen.