Nieuws/Financieel
441547
Financieel

Staatsfondsen zuiniger door oliedip

Amsterdam - Door aanhoudende daling van de olieprijzen halen grote staatsbeleggingsfondsen steeds meer geld terug uit de financiële markten. Die centen zijn namelijk hard nodig om gaten in de begrotingen van olielanden te dichten.

Volgens het Sovereign Wealth Fund Institute (SWFI) hebben de grote staatsinvesteringsfondsen vorig jaar zo’n $213 miljard aan beleggingen verkocht, meldt Bloomberg. Als de olieprijzen tussen de $30 en $40 per vat blijven hangen, dan zou daar dit jaar nog eens dik $404 miljard bij komen, aldus het instituut.

Appeltje voor de dorst

Grote staatsinvesteringsfondsen, zoals die van Noorwegen en Qatar, beheren samen zo’n $7000 miljard aan beleggingen, aldus SWFI. De grootste van die fondsen zijn van olieproducerende landen, die het geld apart zetten als een appeltje voor de dorst.

Maar door de gedaalde olieprijzen vallen er steeds meer gaten in de begrotingen in deze landen. En daarom wordt de spaarpot aangesproken. De staatsfondsen verkopen beleggingen om de huishoudboekjes kloppend te maken.

Vermogensbeheerders

Door die trend valt op zich al enige steun weg onder de financiële markten, want de staatsfondsen behoren tot de grootste beleggers ter wereld.

Maar het raakt ook vermogensbeheerders, die minder beleggingsopdrachten krijgen. Volgens onderzoeker eVestment hebben de investeringsfondsen vorig jaar ruim $46 miljard weggehaald bij vermogensbeheerders, zo meldt de Financial Times. Dat raakt hun winsten.