Nieuws/Financieel
441555
Financieel

Prijzen metalen stijgen na sluiting mijnen China

AMSTERDAM - Industriële metalen zijn maandag verder in prijs gestegen. China's productie loopt op, de wereldwijde vraag naar zink, ijzererts en ruwe olie neemt toe, terwijl het land een duizendtal steenkolenmijnen wil sluiten.

IJzererst veerde daarop in prijs terug richting de $50 per ton. Al verwachtten analisten dat dit tijdelijk zal zijn vanwege het nog altijd grote aanbod.

De  voorgenomen sluiting van Chinese ijzererstproducenten, die voor goedkoop staal zorgen, maakt dat bedrijven die eerder in de markt zaten zullen terugkeren om tegen iets hogere kosten wel rendabel te kunnen produceren.

Duizend mijnen dicht

China gaat sluit dit jaar volgens de toezichthouder duizend kolenmijnen. Deels om over te gaan op schonere energiebronnen. Die capaciteit is goed voor 60 miljoen ton van de brandstof.

De nieuwe maatregel treft vooral de kleinere kolenmijnen, tot 90.000 ton steenkool aan uitstroom.

Sluiting fabrieken

In december koerste ijzererts nog op het laagste niveau sinds zes jaar. De productie in China zakte weg, en grote producenten als BHP, Rio Tinto en Vale sloten niet rendabele fabrieken.

Futures toonden een stijging van de prijs aan, voor contracten die in maart worden geleverd.

Nikkel stijgt

Verkopen van futures op zink namen bij de grootste verwerker ter wereld in januari met 150% toe gemeten over een jaar. China alleen al zorgt voor een sterke prijsstijging, terwijl een tekort ontstaat omdat mijnbouwers hun productie hebben afgebouwd.

De nikkelimporten zijn de grootste sinds juli. Kopers in nikkel maar ook in andere industriële metalen maken gebruik van de zeer lage prijzen.

Lees hier alles over grondstoffen